Rakvere toidukaupluste hinnavõrdlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Virumaa Teataja

Viimati käis Virumaa Teataja mööda Rakvere kauplusi hinnasilte uurimas selle aasta juunis. Viis kuud on möödunud ning järjekordne uus suurtulija - Rimi - ilmestab maakonna kaubandusmaastikku.


Varem avaldatud analoogsete hinnavõrdlustabelitega võrreldes on nüüd välja jäetud olmekaubad ning lemmikloomadele mõeldud tooted. Niisiis pühendume ainult toidukaubale, kirjutab

Virumaa Teataja

.


Et ringkäigu toidupoodides tegime kolmapäeval, siis kajastuvad tabelis tolle päeva hinnad. Loomulikult on arvesse võetud ka kolmapäeval jõus olnud hinnasoodustused. Ja kui kampaania on lõppenud või mõni teine alanud, ei kajastu need enam tabelis.

Tabel koosneb kahest osast. Selle ülemises osas on kõrvutatud ühe kindla nimetusega toote hinnad kuues kaupluses ning alumises osas püütud leida neis kaubagrupi kõige odavamat toodet.

Võrreldes juuniga ei ole enamiku toidukaupade hinnad tõusnud, mõnes tootegrupis on näha isegi langustendentsi.

Pagaritoodetest on Tallinna peenleiva hind jäänud samaks, Kirde saia keskmine hind oli suvel 8 krooni 58 senti, novembris on keskmine langenud 7.81 peale.

Hinnad stabiliseerunud

Kui piimatoodetest oli juunis tavalise 2,5% joogipiima liitrihind keskmiselt 8.96 krooni, siis nüüd on keskmine 7.48.

Samale hinnatasemele on jäänud Eesti juust ning ka Voimixi hind on üldjoontes muutumatuna püsinud.

Suhkur on veidi odavnenud. Juunis sai kilo kätte keskmiselt 13.78 krooniga, nüüd 13.03ga.

Tunduvalt kallimaks on läinud riis. Kui pikateralise riisi kilohind oli juunis keskmiselt 16.52, siis novembriks on see märkamatult kerkinud ja maksab juba 20.40.

Enam-vähem samal tasemel suvisega on puuviljade hinnad.

Erinevaid kauplusi võrreldes on jätkuvalt odavaim pood Säästumarket ning kallimate hulgas Comarket ja Maksimarket. Ülejäänud kolm suurkauplust jäävad sinna vahepeale, kord üks natuke eespool, kord teine.

Selles hinnatabelis pole kajastatud omatoodangut, kuid see vajab omaette käsitlemist. Arvata võib, et omatoodang mõjutab kaupluste praegust hinnapoliitikat.

Näiteks kaupluseketi Grossi Toidukaubad poodides on suhteliselt kõrged teiste tootjate leiva-saia ning vorsttoodete hinnad, mis on ka loomulik, sest eelkõige tuleb anda roheline tee oma toodangule.

Selliseid hinnavõrdlusuuringuid teeb regulaarselt Eesti Konjunktuuriinstituut. Saadaval on nende septembrikuu uuringu andmed, millele toetudes võiks ehk öelda, et Eestis tervikuna langes 2,5%-lise joogipiima hind augustiga võrreldes 2,5%, samal ajal eelmise aasta sama perioodiga võrreldes aga tõusis 19,4%.

Juustu hind küll augustiga võrdluses langes 7,6%, kuid mullusega võrreldes on tõus väga kõrge - 27,7%. 

Ka pagaritoodete hind on veerandi võrra mullusest kõrgem ja nisujahu hind kerkis 44,5%.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles