Olulisemate kaubagruppide inflatsioon alaneb

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnad ähvardavad pealinna poodides müügimaksu tulemusel kerkida.
Hinnad ähvardavad pealinna poodides müügimaksu tulemusel kerkida. Foto: Marina Puškar

Eesti Panga ökonomisti Martin Lindpere sõnul on viimase poolaasta hinnatõus olnud üksnes 3,1 protsenti, mis viitab inflatsiooni jõudsale aeglustumisele ka lähikuudel.


Oktoobris jätkas alanemist nii toiduainete, teenuste kui ka mootorikütuse inflatsioon. Mootorikütuse hind tegi taas läbi ühe suurema kuise languse, alanedes 7,5 protsendi võrra.

Kuigi toormehinnad maailmaturul olid möödunud kuul endiselt väga heitlikud, jätkus senine alanemistrend. Hinnasurveid on kiiresti vähendama hakanud arenenud riike ees ootav majanduslangus.

Oktoobris jätkus suvel alguse saanud energiakandjate hindade langus maailmaturul. Eestis müüdav maagaas ja soojusenergia seevastu kallinesid 23 protsenti.

Maagaasi hind Eestis sõltub energiakandjate viimase kuue kuu keskmisest hinnast maailmaturul. See tähendab, et uue aasta hakul peaks me nägema esimesi märke maagaasi ja soojusenergia odavnemisest ka siinsel turul.

Pea kogu selle aasta vältel kõrgel püsinud toornafta hind on edasi kandunud ka muude kaupade ja teenuste hindadesse. Eelkõige näiteks transporti, mis on aasta jooksul kallinenud peaaegu viiendiku võrra.

Praegune mootorikütuse odavnemine on andnud võimaluse hindasid allapoole korrigeerida, kuid ettevõtted pole seda veel kuigi innukalt teinud. Aastataguse ajaga võrreldes on kohati muutunud odavamaks ka toidutoore. Need muutused maailmaturul peaks peagi jõudma ka meie poodide letihindadesse, leiab Lindpere.

Eesti majanduslangus on sundinud siinseid kaupmehi kiire kasvuperioodi aegset hinnapoliitikat oluliselt revideerima. Samas ei ole see tarbijate ebakindlust siiski veel vähendada suutnud. Nõudlus on enam tagasi tõmbunud kestvuskaupade osas ning vähem esmatarbekaupade osas.

Käesoleva aasta inflatsiooniks ootab Eesti Pank 10,7 ja järgmiseks aastaks 4,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles