Depressioon suurendab valutundlikkust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidev süngete mõtete heietamine tekitab põhjendamatut ärevust.
Pidev süngete mõtete heietamine tekitab põhjendamatut ärevust. Foto: images.com

Värskest uuringust selgus, et depressiooni all kannatavate inimeste aju reageerib valuaistingutele liiga intensiivselt, mistõttu masenduses olijad on valu suhtes teistest tundlikumad.

Uurijate sõnul esinevad kroonilised valud ja depressioon sageli koos – enam kui kolmel neljandikul depressiooni all kannatajatest esineb korduvaid või kroonilisi valusid ning krooniliste valude käes vaevlejaist 30-60 protsendil esineb masenduse sümptomeid, kirjutab Healthday.

California ülikooli teadlased uurisid 30 täiskasvanut, kellest pooled kannatasid raskekujulise depressiooni käes, kuid ei võtnud ravimeid, pooled olid aga vaimselt terved.

Katsetes osalejad kandsid käsivarrel seadet, mis kuumenes kuni piirini, kus tekkis valuaisting. Enne katse algust anti osalejatele visuaalsete signaalide abil teada, kas nad kogevad valutunnet tekitavat kuumust või mõõdukat soojust.

Depressiooni all kannatanud uuritavad täitsid lisaks ka küsimustiku, milles hindasid seda, mil määral nad valu kogedes end abituna tunnevad ja seda kogemust enda jaoks võimendavad.

Depressiooni põdejate ja kontrollisikute andmeid võrreldes selgus, et esimestel esines valuaistingu puhul teatud ajupiirkondades tervetest inimestest suuremat aktiivsust. Muuhulgas aktiviseerus masendunud inimestel amügdala – ajupiirkond, mis tegeleb emotsioonide kontrollimisega.

Küsimustike vastuseid analüüsides selgus ka, et masenduses olijad tundsid end valu kogedes abitumalt.

Uurijate sõnul on valuaistingute intensiivsuse ja depressiooni vahelise neurobioloogilise seose väljaselgitamine oluline, kuna krooniliste valude esinemine patsiendil tõstab depressiooniravi hinda, vähendades samas selle tõhusust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles