Terviseamet jagab soovitusi jaanipäeval mürgistustest hoidumiseks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süütevedelik on ohtlik.
Süütevedelik on ohtlik. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Terviseamet soovitab juhul, kui grillipeo ajal täiskasvanute vahel sibav pisike laps lonksab mahajäetud pudelist alkoholi või koguni süütevedelikku, pöörduda kohe mürgistusteabekeskuse spetsialistide poole.


Süütevedelikud sisaldavad tänapäeval enamasti petrooleumitooteid, kuid levinud on ka piirituse baasil toodetud süütevedelikud, mis võivad sisaldada tervisele ohtlikus koguses alkoholi surrogaate.

Kui laps on kogemata joonud süütevedelikku või alkoholi, on oksendamise esilekutsumine vastunäidustatud ja söetableti andmine mõttetu, kuna see taolise mürgistuse puhul ei toimi.

Oluline on tuletada meelde ettevaatusabinõusid koduste kemikaalidega toimetamisel, eriti, kui peres on olemas või võõrustatakse tuttavaid väikeste lastega.

Õnnetuste vältimiseks ei tohiks kunagi jätta lahtist süütevedeliku pudelit ega ka nö lapselukuga süütevedeliku pudelit lastele kättesaadavasse kohta. Grillsöe süütamiseks tuleks kasutada aga turvalisi meetodeid.

Grillihooajaga on seotud ka nikotiinimürgituste sagenemine. Tavaliselt juhtuvad sellised õnnetused hooletusse jäetud tubakatoodetega, mis satuvad laste haardeulatusse kas laualt, istmelt, vanemate taskutest või ka poolikud konid maast.

Sigarettide mürgisus oleneb nende nikotiinisisaldusest, ent üldiselt sisaldab üks sigaret 15-20 milligrammi nikotiini, mis teoreetiliselt võib põhjustada väikesel lapsel tõsise mürgistuse.

Kui laps on kogemata joonud süütevedelikku või alkoholi või on tarbinud tubakatooteid, tasub igal juhul konsulteerida mürgistusinfoliiniga 16662. Helistamisel hoidke käepärast mürgistuse põhjustanud toote pakendit. Näiteks juba kolme ja enama koni või mistahes koguses nikotiini sisaldava närimiskummi nätsutamine võib osutuda väikelapsele eluohtlikuks.

Mürgistusinfoliinile 16662 saab helistada esmaspäevast laupäevani ööpäevaringselt mistahes ägeda mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral. Liinid avatakse esmapäeva hommikul kell 9 ja suletakse laupäeva hommikul kell 9, kõne on tavahinnaga. Infoliin töötab ka pühade ajal, 23. ja 24.juunil ööpäevaringselt.

Infoliinil töötavad pikaajalise erakorralise meditsiini kogemusega õed ja arstid, kes oskavad juhtunule leida kiiresti kõige sobivama tegutsemisskeemi. Mürgistusinfoliinile 16662 helistamine on mõistlik isegi siis, kui peale mürgise aine neelamist esialgu midagi ei juhtu või mürgi sattumine organismi pole kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles