Lapsepõlvetrauma ja traumajärgne stress lühendavad eluiga

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsena trauma saanud ja traumajärgse stressi all kannatanud inimeste eluiga võib olla mõnevõrra lühem.
Lapsena trauma saanud ja traumajärgse stressi all kannatanud inimeste eluiga võib olla mõnevõrra lühem. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Vastavalt Ameerika teadlaste väitele võib lapsena trauma saanud ja traumajärgse stressi all kannatanud inimeste eluiga võib olla mõnevõrra lühem.


Teadlased kogusid DNA proove 43-lt sellise trauma läbielanud inimeselt ja 47-lt nn kontrollkaaslaselt. Analüüs näitas, et traumajärgse stressi all kannatanud inimesed omasid lühemaid telomeere (DNA ja valgu komplekse, mis asuvad kromosoomide lõpus ja kaitsevad neid kahjustuste ja mutatsioonide eest). Telomeeride lühike pikkus on seotud vähi, südameveresoonkonna haiguste, autoimmuunsete ja neurodegeneratiivsete tõbede ning ka varase surma suurema riskiga, vahendas ERRi teadusuudiste portaal.

Uuringus vaadeldi tõsiste lapsepõlvetraumade esinemist, sh hoolimatust, perekondliku vägivalda, füüsilist ja seksuaalset ärakasutamist ning leiti, et mida rohkem traumasid lapsepõlves esineb, seda suurem on risk lühemate telomeeride esinemiseks – need inimesed, kes kogesid lapsena paljusid erinevad traumasid, omasid märkimisväärselt lühemaid telomeere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles