Teadlased seostavad vähest magamist südamehaigustega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Иллюстративное фото
Иллюстративное фото Foto: Caro / Scanpix
Kõrge vererõhuga inimestel, kes magavad tavalisest vähem, on suurem risk südamehaiguste ja infarkti tekkeks, selgus Jaapanis tehtud uuringust.

Jichi meditsiinilise ülikooli teadlased, keda juhtis doktor Kazuo Eguchi, jälgisid nelja aasta vältel ligi 1200 kõrge vererõhuga inimest. Nad leidsid, et osalenutel, kes magasid öösiti vähem kui 7,5 tundi, oli teistest 68 protsenti suurem tõenäosus südameprobleemide tekkeks, vahendas Reuters.

Kõige suurem risk oli aga neil, kes magasid vähe ja kelle vererõhk öö jooksul ei langenud. Infarkti, ajurabanduse ja südamesurma oht oli selle kombinatsiooni puhul isegi neljakordne.

Meditsiiniajakirjas Archives of Internal Medicine avaldatud artiklis juhib Eguchi töörühm tähelepanu sellele, et arstid peaksid kõrge vererõhuga patsientidelt uurima ka magamisharjumuste kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles