Puugi eemaldamise meelespea

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ehkki puukidega seotud ohtudest räägitakse ja kirjutatakse palju, tasub ikka ja jälle meelde tuletada, kuidas puugihammustusi vältida või haigestumisohtu vähendada.

Puukide vältimine

Kui lähete metsa või võsastunud heinamaale, tuleks kanda pikki pükse ja kummikuid. Kui puuk teid siiski “ründab”, on oluline eemaldada pea koos kehaga niipea kui võimalik. Seejuures ei tohiks minna paanikasse.

Kindlasti võtke metsast tulles kohe riided seljast ja kontrollige oma keha üle. Oluline on vaadata üle kogu keha, ehkki puugile meeldib ennast “istutada” soojematesse piirkondadesse kehal nagu näiteks kubeme piirkonda, kaenlaalustesse, põlveõndlasse ja ka peanahale.

Puuki leides ei tasu paanikasse sattuda, sest mitte kõik puugid ei ole haigusekandjad ning mitte kõik inimesed, keda on puuk hammustanud, ei haigestu. Kui see peaks siiski juhtuma, siis võtab see enamasti ka aega, enne kui hammustab muutub ohtlikuks.

Kuidas puuki eemaldada?

Kui avastate oma kehal puugi, eemaldage see kohe.

Lihtsamad meetodid puugi eemaldamiseks:

1. Kasuta puugitange -  asetage puugitangid puugi kohale ja haarake näpitsatega puugi ümbert kinni. Keerake aeglaselt ümber mitu korda, kuni puuk ennast lahti laseb. Kasutada võib ka muid desinfitseeritud peeni pintsette, mille abil võite puuki haarata pea poolt, aga nii naha lähedalt kui võimalik.

2. Võimaluse korral kasutage ka suurendusklaasi, et näha selgemalt, kustkohast kinni võtta.

3. Seejärel tõmmake puuk ettevaatlikult otse välja. Kuna puugil puuduvad "sarvhammastega keermed", pole vaja puuki eemaldamise ajal paremale ega vasakule keerata. Oluline on eemaldamise kiirus ja korrektsus.

4. Enne kasutamist tuleb puugitangid alkoholiga või desinfitseerimisvahendiga steriliseerida, et vältida võimalikku infektsiooni. Need tasub endale hankida varakult, kui elate metsa läheduses või viibite tihti looduses.

5. Kindlasti ei tohi puugist liiga kõvasti kinni haarata, kuna sellise puugi pressimisega võib viia hammustuskohta puuginakkust. Seetõttu hoiduge puugi tagakeha pigistamisest või määrimisest. Puugi eemaldamiseks on apteegis saadaval ka toode, mis eemaldab puugi kiire külmutamisega.

6. Kui puugi peaosa jääb naha külge, siis järgmisena eemaldage see. Kui te ei saa seda peaosa, mida pole küll palju, välja tõmmatud, võib see siiski tekitada nakatumise ohtu, sügelemist ja muid infektsioone. Tasub tarvitada ka allergiavastaseid ravimeid.

7. Oluline on eemaldada puuk nii, et võimalikud viirusebakterid ei saa pääseks haava sisse.

8. Peske hammustada saanud kohta vee ja seebiga

Mida ei tasuks teha?

Meelespea!

Unustage vanad rahvalikud meetodid nagu või, õli või rasvaga määrimine, samuti ka  hambapasta või piirituse kasutamine puugi eemaldamiseks. Piiritust võib loomulikult kasutada desinfitseerimiseks pärast puugi tervikuna eemaldamist, kuid seda ei tohiks valada puugi peale.

Lisaks loe või küsi spetsialistilt infot SIIT

Allikas: nõuandeportaalid, politiken.dk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles