Esimene õppelaenu tagasimakse tõotab tulla kopsakas

, teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppelaenu reklaam.
Õppelaenu reklaam. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Ülikoolidiplomit kätte saades ei meenu õppelaenu tagasi maksmise kohustus just esimese asjana, kuid igal lõpetajal ja õppelaenu käendajal tasub teada, millised on järgmised sammud, et vältida võimalikke probleeme, kirjutab Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Piret Suitsu.

Kopsakas intressimakse

Pärast kooli lõpetamist võimaldatakse laenuvõtjale sõltuvalt pangast mõnekuuline kuni aastane maksepuhkus põhiosa maksetele. Õppelaenu tagasimaksmisega tehakse reeglina algust sügisel, korduvale õppelaenuvõtjale harjumuspärasel intresside tasumise ajal. Esimene makse ongi enamasti intressimakse möödunud aasta eest, sest intressimakse jagamist maksegraafikusse kõik õppelaenu väljastavad pangad ei võimalda.

Seetõttu on esimene makse ka üpris kopsakas ning tark oleks selle tarbeks juba suvel raha kõrvale panna. Edasi jätkub maksmine enamasti igakuiste või kvartaalsete võrdsete maksetena.

Õppelaenu põhiosa tuleb hakata tagasi maksma hiljemalt ühe aasta möödumisel kooli lõpetamisest või õpingute katkestamisest. Koolid saadavad nimekirja lõpetanutest või eksmatrikuleeritutest pankadele suve jooksul. Siis koostab pank ka maksegraafikud ja saadab need laenajatele. Maksegraafik saadetakse  kontaktaadressile, mille olete pangale jätnud.

Probleemide vältimiseks tasub aeg-ajalt veebipangas kontrollida, kas kontaktandmed ja postiaadress on õiged. Maksegraafikut saab kontrollida ka internetipangas. Käendaja tagasimaksegraafikut ei näe, kuid tal on õigus teada, kui suur on käendatav õppelaenujääk.

Maksegraafikut saab muuta

Kui laenaja soovib maksegraafikut muuta – seda lühendada, muuta makse kuupäeva või sagedust jms, tuleb selleks esitada avaldus internetipangas või pangakontoris. Graafiku muutmisel tuleb maksta teenustasu kehtiva hinnakirja järgi, kuid esimene kord enne maksete toimumise algust on graafiku muutmine enamasti tasuta.

Graafiku muutmist planeerides tuleks vaadata, et see arvestaks noore inimese sissetulekutega ja laenumakseks ei kuluks rohkem kui 30-40 protsenti tuludest. Teisalt - mida pikem on makseperiood, seda suuremad on kokkuvõttes intressikulud. Nende kahe poole vahel tuleks maksmise kestust planeerides mõistlik tasakaal leida.  

Õppelaen tuleb tagasi maksta kahekordse nominaalse õppeaja jooksul, kuid mitte pikema perioodi kui 20 aasta jooksul. Õpingute katkestamisel tagastatakse õppelaen pooleteisekordse tegelikult õpitud aja jooksul, kuid mitte lühema perioodi kui kuue kuu jooksul.

Kui laenusaaja on aga jätkanud õpinguid 12 kuu jooksul pärast õpingute lõpetamist taas täiskoormusega õppes, ootab kogu laenusumma koos intressidega tagasimaksmist alles pärast alustatud õpingute lõpetamist. Sellisel juhul liidetakse sama õppelaenulepingu alusel võetud õppelaenude perioodid. Näiteks kui 3-aastasele bakalaureuseõppele järgneb 2 aastat magistriõppes ning laenu võetakse kõigil õpinguaastatel, on magistrikraadi omandanul laenu maksmiseks aega 10 aastat.

Soodustusi antakse taotluse alusel

Õppelaenu tagasimaksmise tähtaja kulgemine peatub ja intressi tasumise kohustust ei teki ajateenistuses viibimise ajal,  ühel vanemal lapse kolmeaastaseks saamiseni või
arst-residendil residentuuri lõpetamiseni.

Et neid soodustusi kasutada, tuleb pangale esitada taotlus ning oma staatust  tõendada lapse sünnitunnistuse, väeosa tõendiga ning arst-residentide andmed on pankadele nähtavad Haridusministeeriumi nimekirjas. Sel perioodil tasub intresse laenaja eest riik.

Oluline on ka teada, et soodustus rakendub alles vastava tõendi ja taotluse esitamise hetkest, mitte automaatselt ja soodustust võimaldava perioodi alguskuupäevast tagantjärele. Seega tuleks panka vajalikud dokumendid edastada koheselt peale lapse sündi, sõjaväkke minekut või residentuuris alustamist.

Kui tagasimaksed jäävad tasumata?

  • Kui laenu- ja intressimaksed jäävad tasumata, annab pank laenu üle riigile, kes omakorda võtab ühendust laenuvõtja ja käendajatega, et teha kokkulepped uue maksegraafiku osas.
  • Intressivõlgnevus lisatakse maksegraafikusse ja sellelt tuleb omakorda tulevikus intressi maksma hakata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles