Inimene saab valida teise gaasimüüja

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Kõik maagaasi kasutajad võivad vabalt valida endale sobiva gaasimüüja juba alates läinud aasta juunist, mil avanes gaasiturg Eesti kodutarbijaile.


Eestis tegutseb üle kahekümne gaasimüüja. Tulenevalt maagaasiseadusest peab maagaasi müüja gaasi piirhinna kooskõlastama konkurentsiametiga.


Ettevalmistamisel on maagaasiseaduse muutmise eelnõu, mis sätestab kohustuse maagaasi piirhind kooskõlastada vaid turgu valitsevale ettevõttele ehk ASile Eesti Gaas, rääkis konkurentsiameti energiateenistuse peaspetsialist Liis Hõrak. Muudatuse jõustumine aitab kaasa väikeste gaasimüüjate konkurentsi suurendamisele ja see omakorda  tagab tarbijale  parema teenuse.   


Kindlasti tekib paljudel inimestel küsimus, kas on üldse võimalik osta maagaasi veel odavamalt, kui Eesti ainukene maagaasi importija pakub. «Põhimõtteliselt on see võimalik, kuna maagaasi hind sõltub selle ostmise kogusest,» ütleb Hõrak. «Väikesed gaasiettevõtjad ostavad gaasi ASilt Eesti Gaas hinnavalemi alusel, kus hind kujuneb maagaasi ostetava koguse alusel. Mida rohkem ettevõte maagaasi ostab, seda madalamaks kujuneb selle hind.
Nii võib tekkida olukord, kus ASi Eesti Gaas klient kuulub kõige kallimasse hinnagruppi, kuna tema tarbimismaht on väike, väike gaasiettevõtja aga pakub soodsama hinnaga maagaasi, kuna tema ostab suures koguses ja madalama hinnaga. Nimetatud juhul võib kodutarbijal olla soodsam osta maagaasi väikeselt gaasiettevõtjalt.»


Maagaasi müüja vahetamiseks tuleb esitada senisele müüjale avaldus leping lõpetada ja uuele müüjale liitumisavaldus. Müüja vahetamise korral tuleb sõlmida kaks lepingut – üks uue tarnijaga ja teine võrguettevõtjaga. Gaasimüüja vahetuse korral jääb  ühendus ikkagi praeguse gaasivõrguga. Loe lähemalt www.konkurentsiamet.ee.

Arvamus

Aare Kivilo AS Termox
juhataja


Ma tahaks seda seaduse muutmise eelnõu enne näha. Meil puudub ettekujutus, milline hakkab siis olema hinnakujundusmehhanism. Minule jääb arusaamatuks, kuidas saab üks võrguettevõte, nagu meie oleme, müüa gaasi odavamalt kui Eesti Gaas. Ja kuidas ma saan osta Eesti Gaasi käest nii suure koguse, et ta hinna alla laseks? Praegu on edasimüüjad seatud olukorda, kus uue hinna kujundamine on suhteliselt jäik, see võtab aega neli-viis kuud. Suurim mõjutaja on siiski hind, millega maagaasi Eestisse sisse ostetakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles