Sääsetõrjega liialdamisest võib saada iivelduse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastele tuleb eriti ettevaatlikult neile ette nähtud sääsetõrjevahendeid panna. Kati Kallas kasutab vahendit Kids OFF.
Lastele tuleb eriti ettevaatlikult neile ette nähtud sääsetõrjevahendeid panna. Kati Kallas kasutab vahendit Kids OFF. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Sääse- ja parmutõrjevahendiga ei maksa end ülepeakaela kokku määrida, sest sellega liialdamine võib tekitada mürgistust, hoiatab terviseamet.

«Inimesed ei oska sääsetõrjevahenditest tekkida võivat ohtu hinnata,» ütles terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder Õhtulehele.

Nii võetakse igal aastal, kui sääsed aktiivseks muutuvad, mürgistusinfo telefonile 16 662 aeg-ajalt kõnesid toidumürgistust kahtlustades, kuid kui see on ebatõenäoline, on alati selgunud, et tervisekaebuste põhjuseks on mõni kemikaal putukatõrjevahendist.

Enamik sääse- ja parmutõrjevahendeid sisaldab närvimürgina tuntud DEETi, mis tekitab iiveldust, oksendamist, kõhuvalu ja –lahtisust, raskematel juhtudel võib tekkida koguni teadvusekaotus, vererõhulangus ja krambid, kuna selle toimeainega sääsetõrjevahendil on neurotoksiline toime.

«See toimeaine imendub hästi läbi naha, hingamisteede ja ka seedekulgla kaudu, kui juhtute seda kogemata alla neelama või kui näiteks putukatõrjevahendiga määritud kätega toidu kallale asute,» hoiatas Oder, et sääsetõrjevahendid on keemilised ained, mida tuleb kasutada täpselt pakendil toodud juhiste järgi vastavalt eale, eriti laste puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles