Kui palju rasvu peaks süües tarbima?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlid.
Õlid. Foto: SCANPIX

Rasvade kohta arvatakse ekslikult, et tervisliku eluviisi tagamiseks ja hea väljanägemise saavutamiseks tuleb tarbida täiesti rasvavaba toitu. See aga pole tervise arengu instituudi hinnangul õige. Hea tervise huvides ei tule rasvu mitte vältida, vaid valida, milliseid neist tarbida, ning teha seda mõõdukalt.


Toidust saadavad rasvad peaksid täiskasvanute puhul katma kogu päeva toiduenergiast 25–30 protsenti, kusjuures, küllastunud- ja transrasvhapped kuni 10 protsenti, monoküllastumata rasvhapped 10–15 protsenti ja polüküllastumata rasvhapped 5–10 protsenti (sealhulgas Ω-3 ja Ω-6 rasvhapped vähemalt kolm protsenti).

Kui päevane energiasoovitus on 2000 kcal, siis peaks rasvade päevane kogus olema keskmiselt umbes 60 grammi; kui päevane energiasoovitus on 2500 kcal, siis umbes 75 grammi.

Kui päevane rasvakogus on 60 grammi, siis

• on soovitatav, et määrderasva hulk ei ületaks 15 grammi (umbes viis teelusikatäit);
• toiduvalmistamisel kasutatava rasva hulk ei ületaks 15 grammi (umbes üks supilusikatais);
• umbes 30 grammi jäägu peidetud rasva arvele.

Lisatavate toidurasvade päevane soovitatav kogus on 4–5 portsjonit. Üks portsjon on:

• üks teelusikas õli,
• üks teelusikas võid,
• üks teelusikas üle 40 protsendilise rasvasisaldusega margariini või majoneesi,
• kaks teelusikat alla 40 protsendilise rasvasusega margariini või majoneesi,
• kümme grammi pähkleid või seemneid.

Allikas: Tervise arengu instituut: «Toidurasvad ja sinu tervis»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles