Nigeeria internetipetised said kergeusklikult 400 000 dollarit

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha saamiseks võttis naine laenu ning kulutas ära abikaasa pensionipõlveks kogutud säästud.
Raha saamiseks võttis naine laenu ning kulutas ära abikaasa pensionipõlveks kogutud säästud. Foto: Caro/Scanpix.

Kuigi enamik inimesi saab aru, et Nigeeriast pärit petukirjadele ei tasu vastata, õnnestus selle skeemi taha peitunud kurjategijatel ühelt ameeriklannalt välja meelitada 400 000 dollarit ehk ligi 5 miljonit krooni.


USAs Oregoni osariigis medõena töötav Janella Spears hakkas petturitele raha saatma 2005. aastal, pärast seda, kui ta oli saanud meili, milles tõotati mitme miljoni dollari suurust pärandust kaugelt sugulaselt, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

The Guardiani.



Seejärel võtsid petturid Spearsiga korduvalt interneti teel ühendust, pakkudes märkimisväärset osalust 20,5 miljoni dollari suuruse rahasumma riigist väljatoimetamise eest.

«Uskusin, et see piirdub mõnesaja dollariga ja ma saan selle tagasi,» ütles petta saanud naine ajakirjanikele.

Kuid summad aina kasvasid. Kahe aasta jooksul meelitasid petturid üle kandma ühekordseid summasid, mis küündisid kuni 14 000 dollarini. Lõpuks muutus asi naisel kinnisideeks ning ta kandis petturitele kokku üle üle 400 000 dollari.

Selle raha saamiseks võttis ta oma maja tagatiseks seades laenu ning kulutas ära abikaasa pensionipõlveks kogutud säästud.

Hoolimata sellest, et nii pangaametnikud, politsei kui ka FBI hoiatasid, et tegu on pettusega, jätkas naine raha saatmist. Isegi võltsitud e-kirjad Nigeeria presidendilt ja koguni George Bushilt ei suutnud naise silmi avada.

Naine püüdis uurida, miks kirjutab president mitteametlikult e-posti aadressilt. Vastuseks tuli, et presidendi arvutis on parajasti viirus.

Petuskeem, mis on saanud Nigeeria kriminaalkoodeksi paragrahvi järgi koodnime 419, on üks levinumaid interneti petuskeeme. Välja saadetakse miljoneid e-kirju, lootes, et keegi lähebki lõpuks õnge.

Aastas võib sellise pettusega teenida kuni kaks miljonit dollarit.

Kuigi enamasti jäävad ohvrid ilma väiksematest summadest, ei ole Spearsi näide siiski ainulaadne. Möödunud aastal tegeles Briti politsei samasuguse petuskeemi lahendamisega, kus võltsitud tšekkide abil peteti välja miljon naela. Selle skeemi jäljed viisid välja Hollandisse ja Nigeeriasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles