Miniaed vajab head plaani

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Väike aed, kus ruumi oleks rohkem kui võimalik tundub, nõuab head planeerimis- ja kujundamisoskust. Hästi läbi mõeldes võib aga luua hubase aia isegi ridaelamu hoovikesse.

Kui teie aiakese pindala on vaid 40 või 50 ruutmeetrit, võib esialgu paista planeerimine ja kujundamine mõttetu ettevõtmisena. Tundub piisavat sellest, kui on olemas istumis- ja grillimiskoht. Kuid liikumapanevaks jõuks võib olla unistus omanäolisest aiast ning väikesest algusest, mis viib edasi lõpliku ümberkorralduseni. Tulemuseks on eriline ja teie maitsele vastav aiake.

Aed võib tähendada ka 12-ruutmeetrist terrassi, äsja istutatud muru ja 50 cm kõrgust hekki. Samas pole teada, kas hekk hakkab ikka korralikult kasvama või sureb juba enne talve välja. Tihtipeale tehaksegi impulsiivseid otsuseid, samas mõtlemata, kas ehk tuleb igal aastal hakata kõike põhjalikult ümber tegema. Arvestada tuleb sellega, et paljud taimed ei sobi ükskõik millisesse pinnasesse ega lepi ka ükskõik millise valgusega.

Kõige rohkem probleeme esinebki uusasunikel, kellel puudub oma koduaia kogemus. Seetõttu juhtubki lõpuks see, et pärast paari uues kodus elatud aastat hakatakse mõtlema sellele, et nüüd peab tegema ikka lõpuks korraliku aiaplaani. Kokkuvõttes võib selline töö võtta aega terve aasta.

Aed ei pea olema suur, et tekitada seal mõnus meelolu ja keskkond. Sageli piisab rõdust või terrassist, kus saab luua lopsaka paradiisi endale kevadest sügiseni. Enamik taimi suudab kasvada väga hästi ka kitsas keskkonnas, väikestes kastides, pottides või rippuvates anumates, kus neile piisab sellest, kui nad saavad vajalikus koguses vett, toitaineid ja valgust. Püsililled, igihaljad põõsad ja väikesed puud saab istutada potti või väikesele mullalapile.

Igihaljas pukspuu – ideaalne valik

Istutage terve seinaäär täis erinevaid taimi. Suvel, kui päike paistab liiga eredalt, saate kujundada n-ö rohelise katuse mõnede sobivate ronitaimede istikutega. Laske neil ronida ümber nööri või võrestiku, millega katsite kogu selle ala, kuhu soovite seda loodusliku katust või varjualust tekitada.

Pukspuu on haruldane igihaljas põõsas, mis muudab teie miniaia aastaringselt roheliseks toaks. Neid on samas ka saadaval erineva suuruse ja kujuga. Kombineerige suuremate ja väiksemate puksipuudega ka lilli vastavalt aastaajale (näiteks krookusi, pojenge, astreid). Vaatamata oma tagasihoidlikule suurusele saab jagada aeda nii, et erinevaid nurki ja ruumi tekiks nii palju kui võimalik. Selleks, et tekitada veidi ruumilisust ja samas kasutada ka ära pinda on soovitav viia peenrad ja taimed erinevatele kõrgustele. (Vaata PILTI)

Sealjuures saate kasvatada nimelt kõrgemal tasandil neid taimi või lilli, mida võivad kahjustada kas lapsed mänguhoos või koerad ja kassid. (Vaata PILTI)

Kahele poole terrassi võib rajada erinevad peenrad ja taimed. Ühel pool värvilised ja lõhnavad lilled ning teisel pool peenrad maitsetaimede jaoks, mida saate koheselt tarvitada värske toidu valmistamisel. Isegi kui teie aed koosneb erinevatest elementidest, on siiski oluline läbimõeldud ja ainult “teile” iseloomulik kujundus. Betoonplaatidest terrass ja kividest aiatee tekitab mõnusa koosmängu ja annab koos väiksemate puude, põõsaste lillede ja hästi valitud aiamööbliga lähedastes toonides ilusa värvidemängu.

Allikas: fpn.dk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles