Kas sinu krediitkaardi andmed on varastatud?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediitkaardiandmete valedesse kätesse sattumise kohta annab infot eelkõige kaarditehingute väljavõte, tõsisemate kahtluste korral peaks pöörduma panka.
Krediitkaardiandmete valedesse kätesse sattumise kohta annab infot eelkõige kaarditehingute väljavõte, tõsisemate kahtluste korral peaks pöörduma panka. Foto: SCANPIX

Infoturvalisuse portaal Arvutikaitse.ee avaldas hiljuti tutvustuse veebilehest, mis pakub inimestele võimalust kontrollida, kas nende krediitkaardi andmed on jõudnud valedesse kätesse või mitte.

«Selleks puhuks on olemas veebisait ismycreditcardstolen.com, kus saab oma kahtlusi kontrollida. Teenus ei maksa midagi ning on täiesti turvaline (sest kiri veebisaidil ju ütleb nii),» seisis portaali peatoimetaja Aare Kirna postituses.

Lugejad, kes teenust uudishimust ja pikemalt mõtlemata kasutama tõttasid/tõttavad, saavad aga hea õppetunni. Pettuse ohvriks langemine pole antud veebisaidi näitel sugugi keeruline. Sarnasel moel on arvutikasutajaid õnge püütud näiteks võimalusega kontrollida, kes sõpradest on nad Messengeris blokeerinud, või siis hüpikakendega, mis väidavad, et arvuti on nakatunud 32 viirusega ning alla tuleks laadida uus viirustõrjeprogramm.

«Tuletan veelkord meelde: enne, kui sisestate veebivormi oma salasõna, krediitkaardiandmed või muud tundlikku teavet, heitke pilk korraks aadressiribale. Kas nimi seal on ikka selle saidi oma, mida arvate parasjagu külastavat? Ilma arusaamatute lisandusteta, nagu näiteks paypal.com.noname.cc? Ja kas aadressirea ees on ikka https, mitte lihtsalt http?» soovitas Kirna.

Ta lisas õpetuseks veel nii palju, et krediitkaardiandmete valedesse kätesse sattumise kohta annab infot eelkõige ikka kaarditehingute väljavõte, mitte mõni veebileht. Kui on kahtlus, et kaardiandmed on sattunud petiste kätte, peaks nõu ja abi saama kaardi väljastanud pangast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles