Suhkrumüüjad: Soomes on suhkru hinnad kunstlikult odavad

Ines Kuusik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud

Et Eestis suhkru hind Soomega võrreldes keskmiselt pea kaks korda kallim on, põhjendavad suhkru maaletoojad ärikultuuri eripäradega.

Suhkru maaletooja AS Antomin müügijuhi Kalle Jaarmani sõnul on Euroopa Liit tootjatele seatud kvootide läbi tekitanud suhkrudefitsiidi.

«Soomes ja Saksamaal on hinnad kunstlikult odavad. Näiteks kui meie seda selle hinnaga sealt osta tahaksime, nad selle hinnaga enam ei müüks, » ütles ta.

Samuti olevat tema arvates alla ühe euro jäävad suhkru kilohinnad siiski odavpoodide pärusmaa. «Normaalses poes maksab kilo ikka üle ühe euro.»

AS Nordic Sugar, mis kuulub Euroopa suuruselt teise suhkrutootja Nordzuckeri kontserni, näeb hinnaerinevuse põhjuseid jaekettide erinevas käitumises.

«Erinevatel ärikultuurilistel põhjustel ei ole Eesti jaekettidel olnud kombeks teha pikaajalisi siduvaid lepinguid. Samuti pole nii mõnedki jaeketid sõlminud tootjatega otselepinguid,» rääkis AS Nordic Sugari esindaja Alo Süvari.

«Senikaua, kuni hinnad turul kukuvad, on lühikeste lepingute süsteem ju soodus,» märkis ta lisaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles