Galerii: vaata Võrumaa kõige kaunimate kodude pilte

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võru maakonna kodukaunistamiskonkursile «Kaunis Eesti kodu 2011» esitasid kohalikud omavalitsused kokku 19 kaunist koduaeda ja muud objekti.


Välja valiti neli parimat:

* Ilona Kalinskaja ja Mati Põder – Nostalgiatalu Uue-Saaluse külas Haanja vallas.

* Raul, Evi ja Aadu Kurg – Kalda talu Kassi külas Urvaste vallas.
Eesti vaimuga kodu, millesse on suure töö ning armastusega elu sisse puhunud peremehe vanemad. Varakevadest hilissügiseni toimetavad nad maakodus. Lisaks kaunile pargiosale on kenasti kujundatud nii hoonete ümbrus kui tarbeaed ja eemal olev puhkeala. Kurgede perel on ka oma toonekurg, kes juba kümmekond aastat kroonib oma pesaga taluõue. Omapärased kujunduselemendid: kuusering veskikiviga ja ülistusega eesti leivale, oma ilmajaam, rahvuslikud motiivid, püstkoda, kivi külaelanikele jm aiakujunduselemendid.

* Ludmilla Bogdanova ja Genadi Kasemaa Tiigi talu Võrumõisa külas Võru vallas.
Pererahva ideede järgi rajatud linnalähedane maakodu suure maantee läheduses, ühtepidi varjatud, samas avatud vaadetega. Kuna hooneid on palju ja need asuvad ühes krundi servas, on tarbeaed rajatud majade lähedusse. Nii moodustub kompaktne tervik, mida tasakaalustavad tiigid koos sillaga ja avaram huvitavate aiakujunduselementidega krundiosa lapselapse mängudeks ning puhketegevuseks. Krundipiirdeks on rajatud hekid, mis raamistavad ja kaitsevad koduaeda.

* Ruth ja Meelis Raami kodu Kalmuse tn 18 Taara linnaosas Võrus.
Kujunduses harmoneeruvad kaasaegne arhitektuur ja kaunis looduslik keskkond. Männimetsa all asuva elamu ümbrus, astmeliselt langev reljeef ja oja kaldad on seotud ühtseks tervikuks. Eriti kaunis on vaade oja vastaskaldalt, kus veepeegeldus võimendab haljastuse võlu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles