Pangad peavad hakkama lepingutingimusi paremini selgitama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne lepingu allkirjastamist peab pangatöötaja kõiki selle tingimusi selgitama.
Enne lepingu allkirjastamist peab pangatöötaja kõiki selle tingimusi selgitama. Foto: Peeter Langovits

Alates järgmisest aastast peavad pangad tarbijaid, kes soovivad sõlmida eluasemelaenu lepingu, senisest detailsemalt informeerima erinevatest lepingu asjaoludest.


Laenuleping peab olema igale laenuvõtjale üksikasjalikult lahti seletatud. Samuti on nõutav muude kohustuste selgitamine, mis võivad lepingu sõlmimisega kaasneda. Vastavad nõuded sisalduvad finantsinspektsiooni juhendis «Nõuded eluasemelaenu kohta avaldatavale lepingueelsele teabele».

Juhendi kohaselt tuleb pankadel potentsiaalsele laenuvõtjale muuhulgas selgitada laenuintressi arvutamise aluseid ja võimalikke muutmise tingimusi. Inimesele tuleb selgitada, millised täpselt on laenu tagasimaksmise tingimused ning kuidas näeb välja makstava intressi ja laenu põhiosa vahekorra kujunemine.

Tarbijat tuleb teavitada ka laenu ennetähtaegse tagasimaksmise tingimustest ning sellega seotud tasudest.

Lisaks tuleb pankadel juhtida klientide tähelepanu lepingupunktidele, mis võivad tingida lisatagatise nõudmise või laenutagatise realiseerimise panga poolt. Samuti tuleb selgitada, kas pangal on õigus tagatisvara ümber hinnata.

Tarbijat peab informeerima, millised on laenulepingu sõlmimisega seotud ühekordsed ja püsivad kulud. Püsikuludeks on näiteks kindlustusmaksed, laenu tagasimaksete teostamisel valuuta konverteerimisega seotud kulud ja palju muud.

Pankadel tuleb muuhulgas juhtida klientide tähelepanu ka lepingupunktidele, mis sätestavad laenulepingu muutmisega seotud tasud.

Finantsinspektsioon kehtestas oma soovitusliku juhendi 10. septembril 2008 ning see pidi esialgsete kavade kohaselt jõustuma 1. märtsil 2009. Seoses nii inspektsiooni kui avalikkuse kõrgendatud tähelepanuga pankade poolt pakutavate teenuste müügi korrektsuse osas pidas inspektsioon vajalikuks tuua juhendi jõustumine ajas ettepoole.

Finantsinspektsioon soovitab enne mistahes finantsteenuse lepingu sõlmimist küsida pakkumised mitmest finantsasutusest. Lepingu sõlmimise otsuse peaks tarbija langetama alles siis, kui ta on kõikide pakkumistega detailselt ja sisuliselt tutvunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles