Hiirtest lahtisaamiseks enam kassist ei piisa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klõpsa pildil suuremalt vaatamiseks
Müügikonsultant Veronika Valge tutvustas uudistajatele äris müügil olevaid hiire- ja rotilõkse ja inimeste poolt kodudes järjest rohkem kasutust leidvaid mürke ning hiireliimi.
Klõpsa pildil suuremalt vaatamiseks Müügikonsultant Veronika Valge tutvustas uudistajatele äris müügil olevaid hiire- ja rotilõkse ja inimeste poolt kodudes järjest rohkem kasutust leidvaid mürke ning hiireliimi. Foto: Teet Suur/ Virumaa Teataja

Külmad on käes ning hiired jälle elamisse tungimas. Hiirtest lahtisaamiseks on tänapäeval kõige efektiivsem meetod mürgitamine.


Hiired kodus ei tekita üksnes ebamugavusi. Nad võivad haiguste edasikandjana olla tõsine oht tervisele, võivad tekitada olulist materiaalset kahju, närides läbi puidu ja plastiku ning isegi elektrikaabli, kirjutab

Virumaa Teataja

.

Et hiired majapidamisse ei pääseks, on tähtis sulgeda kõik augud ning soovitatakse paigaldada uste ümber püünisribad. Eramajade puhul on tähtis tuulutusaukude ette panna võred, mille augud on alla 5 mm, sest suurematest ronivad hiired juba läbi.

Hiired on kavalad ning osavad ronijad ja võivad võimaluse korral tulla ka katuste kaudu. Nad ilmuvad rohkem puitkonstruktsioonidega majadesse, sest seal on kohti, kuhu oma pesa teha, ja liikumine lihtne - kipsseinast või puitlaudisest pole hiirel mingi probleem läbi närida.

Kiviplokkidest või betoonist majades on hiiri oluliselt harvem ning nad elavad peamiselt maja välisküljes asuvas soojustuskihis. Elamutesse tungimiseks kasutavad närilised ka kanalisatsioonitorustikku. Soodsates tingimustes kasvab hiirte kogukond kiiresti mitmesajapealiseks.

Loomulikult ei tohi meelitada hiiri ligi toiduga, mis tähendab, et puhtad peavad olema nii pliidid kui külmiku- ja kapialused. Koera ja teiste koduloomade puhul võib tekkida toidujäätmeid ning siis on tõenäoline, et ka hiired tahavad lemmikloomaks saada.

Kui hiired on juba elamisse sisse kolinud, tuleb mõelda, kuidas neist lahti saada. Majahiir, nagu nimigi ütleb, on usaldav loomakene, ning nagu omast kogemusest teada, kergesti kodustatav.

Ühte koduhiirt võiks ju pidada, aga tema arvab millegipärast, et oodatud on kogu tema suguvõsa. Kui ühe silmapaari asemel vaatab köögikapilt vastu juba mitu, kaob ilmselt ka armastus hiirte vastu.

Tavainimesel on hiirtest lahtisaamiseks kolm vahendit: kass, lõks ja mürk.

Kass

Iidamast-aadamast on kodus ikka hiirepüüdja ametis kassi peetud, aga nagu lausus tabavalt loomaarst Valdeko Paavel, on «tänapäeva kass kõige ebaefektiivsem hiiretõrjevahend».

Kassi olemasolu ei garanteeri maja hiiretust ning hiirt pole talle vaja niivõrd kõhutäieks, kuivõrd jahiinstinkti rahuldamiseks ja mänguasjaks. Hiired üldiselt pelgavad kassi lõhna ega tunne ennast tema juuresolekul mugavalt.

Mida pakub meie kaubandusvõrk kahe muu meetodi rakendamiseks, uurisime mitmes Rakvere linna poes ja apteegis. Kroonikeskuse SuperBoxis polnud meile midagi pakkuda, Turu Kaubamaja teisel korrusel Hiina kaupade poes ei olnud samuti midagi. Turu Tares juba midagi oli. Kõige rohkem oli meie külastatud poodidest taolist kaupa Nurga kodu- ja aiakaupade äris.

Kauplustest leidsime hella südamega püüdjatele ja neile, kes mürkidega jännata ei taha, kasutamiseks kehva välimusega lõksukesi, millega võib üks tugevam hiir minema jalutada.

Mürk

Arvata on, et tänapäeval kasutatakse hiirtest vabanemiseks rohkem ikka mürgitamismeetodit. Mürke oli laias valikus, ning nagu ütles professionaalne hiirepüüdja, Rentokil OÜ Virumaa teenindus- ja müügijuht Üllar Kond, on tegemist vereloomemürkidega ja hiir, kes mürki on maitsnud, lõpetab oma elu mõne päeva pärast.

Tänapäeva mürgid on Kondi jutu järgi sellise toimega, et pole karta olukorda, kus hiirelaibad jäävad kauaks haisema.

Lisaks kodukaupade kauplustele saab hiiremürke osta apteekidest. Valdeko Paaveli sõnul ei tohiks kassiomanikud muretseda.

Kui kassil õnnestubki mürgitatud hiir kinni püüda ning nahka pista, siis sissesöödud mürgi kogus on väga väike ja kassile kahjutu.

Poest ja apteegist leidsime ka spetsiaalset hiireliimi. Kui hiir liimiribast üle kõnnib, jääb ta lihtsalt sinna kinni. Kuidas hiirepüüdja edasi talitab, jääb juba tema otsustada. Mida taolisest püüdmismeetodist arvavad loomakaitsjad, on iseküsimus.

Need inimesed, kes mürkide ega lõksudega mängida ei taha, võivad kasutada ultraheliseadet. See aparaat tekitab hiirtele ebamugava, kuid inimkõrvale tajumatu kõrgusega heli. Seadme ülesanne on elamisest hiirte eemalhoidmine, kuid probleem on selles, et hiired võivad selle heliga harjuda.

Kes ei soovi ise hiirtega jännata, need saavad kutsuda kohale spetsialistid. Üllar Kondi sõnul tullakse põhimõtteliselt kohale ka siis, kui tegemist on ainult ühe hiirega, ja teenus pole tema ütluse kohaselt üle mõistuse kallis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles