Turulkäimine vajab harjutamist

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögivili.
Köögivili. Foto: Laura Oks

Ehkki turul on mõned üksikud asjad soodsamad kui poes, käiakse sealt eelkõige otsimas hoopis värskust, kodumaist kraami ja kvaliteeti. Selle leidmine nõuab aga nii närvi kui ka vilumust.

Postimees käis hindu ja eluolu vaatlemas kolmes Tallinna kesklinna ostukohas – keskturul, Tartu maantee Maximas ja Stockmanni kaubamajas –, et selgitada välja, kust on kõige soodsam oste teha.

Tulemus sõltub suuresti sellest, kas kasulikkust mõõta ühiku hinna, kvaliteedi või hoopis kaasneva ostukogemuse järgi. Turul võib näiteks odavamalt leida liha ja juustu. Kodumaine värske köögivili on turul seevastu kallim, kuid selle väljanägemine on seal enamasti oluliselt atraktiivsem.

Et väljas valitseb ligi kolmekümnekraadine leitsak, pelgavad paljud keskturul sisseostude tegemist muu hulgas ka kuumuse ja kahtlust äratavate hügieenitingimuste pärast.

«Ma ei ole kindel, kuidas nad oma asju seal sellise kuumaga säilitavad,» arvas keskturu lähedal Tartu maantee Maximas sisseoste tegev 83-aastane Asta. «Poed on puhtamad, ehkki see siin võib-olla mitte nii väga. Aga selliseid asju, mida mujal ei ole, peab ikka turult ostma. Näiteks marju.»

Ka ühe keskturu tundmatuks jääda soovinud juurviljamüüja arvates on palavus kauplemishoogu turul maha võtnud. «Praegu on küll reedene päev, paljud, kes linnast välja sõidavad, tulevad ostma, aga ikka on rahvast väga vähe. See viib hinnad alla,» teadis ta.

See siiski ei tähendanud, et keskturu hinnad eile poehindadest soodsamad olid. Näiteks selgus Postimehe hinnavaatluse tulemusel, et keskturu naabruses asuvate Maxima ja Stockmanniga võrreldes on turul kallim nii lillkapsas, porgand, peet kui ka kaalikas.

Turumüüjaid ja ostjaid see aga ei heidutanud. «Meil on mõnikord kolm korda kallim kui mujal, aga inimesed tulevad ikka siia,» osutas Laiekase talu hernemüüja Merilin oma hea väljanägemisega kauba poole.

«Kui on hea kaup, siis ostan ära,» kinnitas ka 79-aastane Mai. «Kui tahetakse rämpsust lahti saada, siis lastakse muidugi hind alla.»

Kuni poole oma toidust turult ostev Sergei käib enda sõnul seal päris tihti, tulles ostma põhiliselt puu- ja juurvilju. «Hinnad on samad mis poes, aga kvaliteet on parem,» rääkis ta. «Minule turg meeldib. Turg peab olema turg, ei pea olema «euro».»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles