Teise samba pensionifondide tasud alanevad

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Finantsinspektsiooni tarbijaveeb minuraha.ee kirjutab, et novembri keskel jõustunud seadusemuudatuse kohaselt alanevad teise samba pensionifondide tasud ehk siis inimestele jääb sambasse rohkem raha.

Täna maksab II samba pensionifondiga liitunud töötaja pensionifondi valitsejale kolme liiki tasusid: väljalaske-, valitsemis- ja tagasivõtmistasu.

Väljalasketasu maksab osaku omandaja osaku väljalaskmise eest. Tagasivõtmistasu maksab osaku müüja osaku tagasivõtmise eest. Valitsemistasu on fondivalitsejale makstav tasu pensionifondi valitsemise eest.

Valitsemistasu arvestatakse pensionifondi turuväärtusest maha igapäevaselt ning selle võrra väheneb osaku puhasväärtus ja seeläbi pensionifondi tehtud investeeringu väärtus.

14. novembril 2008 jõustunud kogumispensionide seaduse muudatused sätestavad, et fondivalitseja ei tohi aastast 2011 enam võtta pensionifondi sissemaksete tegemisel väljalasketasu.

Osakute tagasivõtmistasule on juba varasemalt kehtestatud 1-protsendiline piirmäär. Valitsemistasu piirmäär oli varem kas 2 protsenti või konservatiivsetel fondidel 1,5 protsenti.

Vastavalt seadusemuudatusele alandati valitsemistasu piirmäära konservatiivsete pensionifondide puhul 1,5 protsendilt 1,2 protsendile. Ülejäänud pensionifondide valitsemistasu puhul on kavas rakendada mahtudest sõltuvaid alanevaid tasumäärasid.

Finantsinspektsioon tegi oma vastavad ettepanekud tasude alandamiseks ja lihtsama tasude mudeli kehtestamiseks aastal 2006.

Pensionifondi vahetamisel oli seni kehtinud korra järgi lubatud võtta nii väljalaske- kui ka tagasivõtmistasu. Seadusemuudatuse kohaselt tohib fondivalitseja võtta alates 1. jaanuarist 2011 ainult tagasivõtmistasu.

Tagasivõtmistasu ei ole 1. jaanuarist 2009 lubatud võtta inimeselt, kel jääb vanaduspensionini vähem kui viis aastat või kes on juba pensioniikka jõudnud.

Kohustuslikud pensionifondid peavad nüüd oma fondi tingimustes sätestama kindlalt fikseeritud tasud. Varem sätestati fondi tingimustes ainult tasude ülempiir, mitte kindel määr.

II samba pensionifondi uute tingimuste jõustumise tähtaeg pikenes samas 100-lt päevalt 200 päevani. Seega on ühe või teise fondi osakuomanikul nüüd rohkem aega uute tingimustega tutvumiseks ning soovi korral fondi vahetamiseks.

Kahjuks saab inimene aga oma õigust fondi vahetada vaid kord aastas.

Inspektsioon on teinud ka ettepaneku, et II pensionisambaga liitunul peaks olema võimalik fondi vahetada sagedamini kui üks kord aastas. Täna on see võimalus ainult iga aasta 1. jaanuaril.

Avaldus selleks tuleb esitada aga hiljemalt eelmise aasta 31.oktoobriks. Kiiresti muutuvates oludes ei ole selline piirang inspektsiooni arvates mõistlik.

Muutusid ka pensionifondidele kehtestatud investeerimispiirangud. Aktsiasse ning aktsiafondidesse võivad pensionifondide valitsejad nüüd investeerida kokku kuni 75 protsenti.

Vaata lisaks:

* Järgmisest aastast algavad pensioni II samba väljamaksed

* Kogumispensionide seaduse ja seoses sellega seonduvate seaduste muutmise seadus
* Võrdle kohustuslike pensionifondide tasusid
* Kohustuslike pensionifondide tasude ja tootluse kalkulaator

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles