Majanduspolitsei hoiatab petuloteriide eest

, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi petuloterii lubab võidusummaks 750 000 eurot
Hollandi petuloterii lubab võidusummaks 750 000 eurot Foto: Berit-Helena Lamp

Lõuna politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse komissari Helle Raja sõnul on tema käest mitmeid kordi küsitud libaloteriide kohta, mille võiduteated fantastiliselt suurte summadega e-kirjadena paljudesse postkastidesse jõuavad.


«Olen mitmel viimasel aastal pidanud selgitama, et ei usutaks võitudesse loteriides, kus ise pole osaletud - ka sellisel juhul, kui teatatakse, et loosimises osales inimese e-mail,» rääkis Raja, kirjutas

Valgamaalane

.

«Reeglina on kirjade eesmärk inimeselt välja petta tema raha - miljoni kättesaamise kulud, paberite vormistamine, advokaaditasu jms - ja ka delikaatseid isikuandmeid, nagu isikukood ja pangaarve,» hoiatas Raja.

Endiselt on tema sõnul levinud nn Nigeeria-tüüpi kettkirjade skeem. Need kirjad ringlevad üle maailma paljudes riikides, kahjuks ka Eestis, ning jõuavad paljudesse e-postkastidesse, mõnesse koguni mitu korda päevas.

«Petturite tabamine on võitmatu, kuna tavaliselt ei saada seda kirja pettur otse isiklikult, vaid see on ringelnud eelnevalt läbi mitmete riikide,» väitis Helle Raja.

Politsei poole pöördunud isiku meiliaadressile tuli kenasti koostatud kiri - värviline, koos firma rekvisiitide ja maitseka kujundusega - teatega, et saaja on võitnud 1,3 miljonit naela.

Lisatud oli, et võidutšekk olevat Inglismaal Londonis Royal Bankis ja võidu kättesaamiseks tuleb 48 tunni jooksul Western Unioniga (kiirrahakaartide ülemaailmset edastamist pakkuv firma) üle kanda 400 naela, et korda ajada võidu väljastamiseks vajalikud dokumendid.

«Raha võib kergeusklik küll üle kanda, kuid võitu jäädaksegi ootama, sest kontrollimisel osutub firma või panga aadressiks mõni kaubamaja või telefoniautomaat,» lisas Raja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles