Kaljulaid: Eesti toiduained on kallid, aga kõlbavad vähemalt süüa

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihatooted.
Lihatooted. Foto: Toomas Huik / Postimees

Euroopa Kontrollikoja liige Kersti Kaljulaid ütles Kuku Raadio saates «Keskpäevatund» Eesti kõrget hinnataset kommenteerides, et toidukaupade puhul on nende kalliduse üheks põhjuseks hea kvaliteet.

Saatejuht Ainar Ruussaar tõi välja, et hinnad on tõusuteel ja nende langust pole oodata, vaid Tallinna poodides on hinnad juba Berliini ja Helsingi tasemel ning riided on Põhjala riikide pealinnades lausa odavamadki.

«Laiemalt vaadates kõige «makrom», mida sa võid selle kohta öelda, on see, et Eesti on järelikult ebaefektiivne turg, sest kui turg saab ajada hinnad üles, kõrgemale kui on see naaberpiirkondades ja ometi meil on kaupade vaba liikumine, siis Eesti on järelikult mingil põhjusel ebaefektiivne turg ja tuleks üles leida, miks ta seda on,» arutles Kaljulaid.

«Aga ühe «aga»’ga – ma tahan öelda seda, et näiteks Eestimaised piimatooted, lihatooted, vorstitooted, sink, kõlbavad süüa. Lääne-Euroopas sama kraam ostetuna Lidlist või ka kallist supermarketist muide ei pruugi kõlvata,» tõi ta välja.

«Nii et mulle tundub, et üks osa sellest hinnakomponendist on ka siin, et meil on parem valik, parem kraam, lühema säilivusajaga. Aga kahtlemata riidekaupade hinnast rääkides, mis on kõik see sama, tekib küsimus, miks on Eesti ebaefektiivne turg ja vaat see kitsaskoht tuleks ära lahendada,» rääkis Kaljulaid. Ta lisas, et kui näiteks Islandi puhul seletab turu ebaefektiivsus saare eraldatus, siis Eesti puhul sellist põhjust välja tuua ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles