Kindlustusfirma pakkumisi tuleb hoolega kaaluda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Marks.
Jaan Marks. Foto: Peeter Langovits

Kindlustusfirmad teevad vahel oma klientidele uskumatult soodsana tunduvaid pakkumisi, vahel jälle teatavad ootamatult, et kindlustusmakse on tõusnud. Kindlustusmaakleri sõnul tuleb kõiki neid hoolega kaaluda.


«Sain oma kindlustusseltsilt kirja, milles öeldi, et neil on rõõm teatada, et minu kodu väärtus on vahepeal tõusnud ja nüüd tuleb mul tasuda kindlustuse eest 50 eurot aastas rohkem,» kurtis üks Postimehe lugeja. Ta ei olnud sellega nõus ja sai mõne aja pärast teiselt firmalt vana hinnaga pakkumise.

Küsisime kindlustumaaklerifirma Marks ja Partnerid ühelt omanikult ja juhilt Jaan Marksilt, kuidas sellisel puhul käituda. Tema esimene soovitus oli, et ühtki sellist pakkumist ei saa võtta lõpliku tõena. Näiteks saadab Swedbanki Varakindlustus väga aktiivselt kirju, milles teatab, et «teile kui väga olulisele klindile on meil nüüd pakkumine miinus 25 protsenti tavahinnast,» teadis Marks rääkida. Üks kunstikoguja sai teate, et tal võib vara kodus olla umbes 200 000 euro eest eest, kui tegelikult oli seda palju enam, toob ta teise näite.

Kogenud kindlustusmaakler soovitab igasuguseid taolisi ettepanekuid põhjalikult kaaluda ja kui need ei vasta inimese huvidele või andmed ei vasta tegelikkusele, siis kõrvale jätta.

Ta tõdes, et ehitushinnad on tõesti viimase aasta jooksul 5 protsenti tõusnud ja seetõttu võib ka inimese kodu taastamisväärtus olla kasvanud.

Marks hoiatab ka kodukindlustuse internetis tegemise eest, sest sel juhul inimene vajutab vaid nuppu ja hiljem, kui midagi viltu läheb, ei saa kedagi süüdistada.

Kõige mõistlikum oleks pöörduda mõne kindlustusmaakleri poole, kes turgu hästi tunneb, erinevaid pakkumisi analüüsib ja soovitada oskab. Seejuures ei tasu karta, et maakler kliendilt selle eest eraldi tasu võtab - tema teenistus tuleb kindlustusfirmadelt.

Marksi sõnul on tingimused erinevatel seltsidel väga erinevad ja tavainimesel on sageli raske neis orienteeruda. Näiteks pakuvad kõik seltsid tormikaitset, kuid mõnel algab torm tuuletugevusest 18 meetrit sekundis, mõnel aga alles 21st, kusjuures seda viimast esineb Eestis väga harva.

Kodukindlustuse puhul on hakatud viimasel ajal kaitset pakkuma ka väljaspool kodu asuvale varale, nagu näiteks mobiiltelefonid, käekellad, sülearvutid, kasukad ja muud esemed. Tegu peab olema muidugi ootamatu sündmuse põhjustatud kahjuga.

Mõnel seltsil, nagu näiteks RSA, on selline kaitse limiidivaba ja kehtib kogu maailmas, Ergol ja Seesamil piirdub see tuhande euroga ja kehtivus on ainult Eesti piires, toob Marks näite. Lisaks muudavad kindlustusseltsid aeg-ajalt oma tingimusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles