Sünnitus muutus valusaks üsna hiljuti

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Antropoloogide hinnangul on suured sünnitusvalud tekkinud evolutsiooni käigus püsti käimise tagajärjel kitsenenud vaagnaluu ning mõistuse arenemisel suurenenud ajumahu vahelise kompromissina. Millal see kompromiss aga tehti?


Varem arvasid teadlased, et see toimus umbes 2,4 miljonit aastat tagasi, kui meie kahel jalal kõndiva esivanema Homo habilise aju hüppeliselt suurenes, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator.

2001. aastal leidis USA paleoantropoloog Sileshi Semaw aga Etioopiast Afari piirkonnast 1,2 miljonit aastat vana Homo erectuse vaagnaluu, mille põhjal võib järeldada, et sünnitusvalud on suhteliselt hiljutine nähtus. Uurimistulemustest kirjutatakse pikemalt ajakirjas Science, kirjutas LiveScience.

Leitud Homo erectuse sünnitusteed on 30 protsenti laiemad kui keskmise tänapäeva naise sünnitusteed. Seega võis sünnitus nende jaoks suhteliselt kerge olla. Niisiis on sünnitusvalud antropoloogide sõnul palju hilisem nähtus kui varem arvati.

Kuidas antropoloogid varem niimoodi eksida said? Eelkõige oli põhjuseks uurimismaterjali vähesus. Enne hiljutist leidu kuulus ainuke täielik naise vaagnaluu 3,2 miljonit aastat vanale liigi Australopithecus afarensis esindajale.

See vaagnaluu kuulus selgelt püsti käivale olendile. Australopiteekide aju oli aga tunduvalt väiksem kui tänapäeva inimeste aju, seega polnud sünnitus nende jaoks teadlaste hinnangul kuigi raske.

Kui aga Homo habilise aju hiiglasliku 20-protsendilise hüppe tegi, pidid iidsed naised teadlaste arvates sünnitades hakkama tõsist vaeva nägema, sest vaagnaluu ehitus pidi püsti käimise jaoks juba üsna tänapäeva sarnaselt välja kujunenud olema. Uus leid tõestab aga vastupidist ning paneb kõik need oletused kahtluse alla.

Enam ei saa arvata, et kõik, mis on kaelast allpool, on Homo habilise ajast saadik muutumatu olnud. Tegelikult on nii keha suurus kui ka proportsioonid ning naise vaagna kuju oluliselt muutunud.

Kui inimese vaagnaluu praegune kuju on kujunenud välja suhteliselt hiljuti, pidi pikema ja saledama inimkeha ning kitsamate sünnitusteede väljakujunemiseks olema mingi muu põhjus kui püsti käimine. Teadlased võivad vaid oletada, miks looduslik valik töötas suunas, mis viis suurte sünnitusvalude väljakujunemiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles