Kuidas valida koduinternetti – kas mobiilne või püsiühendus?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Koduse internetiühenduse valikul on võtmeküsimusteks arvutiga ringiliikumise vajadus ja kodus internetiühendust kasutavate seadmete hulk, selgitab Starmani tehnikadirektor Hanno Liiva.


Koduse netiühenduse loomiseks on kaks võimalust - püsiühendus kaabli kaudu ja mobiilne internetiühendus, mis on mõlemad väga head lahendused.

Püsiühendus põhineb tänapäeval kiudoptilisel baasvõrgul, mis on töökindel ja kvaliteetne. Täpsemalt on see kaabelvõrk, mis jookseb teie kodusse ning lõppeb pistikuga, kuhu on sõltuvalt operaatorist ühendatud modem, ruuter või üksikutel juhtudel ka arvuti.

Mobiilne internet tähendab internetiühendust läbi netipulga, mida pakuvad kõik meie mobiilsideoperaatorid. Mõlemal on omad plussid ja miinused, aga kumb on sobivaim, sõltub Liiva sõnul kasutusharjumustest, vajadustest ja liikumisest.

Esmalt tuleb selgeks teha, kas kasutatakse sülearvutit ning kas sellega on vaja kasutada internetti ka kodust ja tasuta WiFi võrkudest väljapool. Kui selline vajadus on olemas, siis on mobiilne internet igal juhul abiks.

Kui liikuvuse vajadus on otsustatud, siis järgmisena tuleb endale selgeks teha, kas kodus on mitu arvutikasutajat või kasutab netti ainult üks inimene ning palju on muid seadmeid, mis netiühendust vajavad. Kui internetti kasutab mitu pereliiget mitmes erinevas seadmes, siis soovitab Liiva igal juhul valida interneti püsiühenduse.

Mobiiline internet ainsa teenusena ilma fikseeritud ühenduseta sobib inimesele, kelle kodus teised pereliikmed arvutit ei kasuta ega vaja internetiühendust muude seadmete tööks, nagu nutitelefon, tahvelarvuti jt. Samuti on see sobilik siis, kui puudub vajadus suuremahuliste andmefailide, näiteks piltide ja videote internetist alla laadimiseks.

Interneti püsiühendus sobib kodusse, kus internetti kasutab mitu pereliiget ning on mitmed erinevad seadmed nagu süle- ja tahvelarvutid, nutitelefonid jmt. Samuti on see ainus mõistlik valik inimesele, kes laeb üles või sikutab alla suuri faile, näiteks pilte.

Mõlemad ühendused on mõistlik valida sel juhul, kui kodus on mitu arvutikasutajat ja ühel pereliikmel on tarvis ka väljaspool kodu arvutit kasutada. Sel juhul on võimalik ühte ühendust alati endaga kaasas kanda.

Seejärel peaks proovima, kas mobiilse internetiteenuse levi on kodus hea ning ühenduskiirus piisav. Arvestada tuleb seda, et reklaamitud tippkiirused on tihti saavutatavad ideaalse levi tingimustes ning madala kasutuse ajal.

Kuna mobiilse interneti korral jaguneb võrguressurss kõigi sama tugijaama piires surfavate kasutajate vahel, siis on vahel üksikud piirkonnad tippajal ehk õhtuti ülekoormatud ning ka veebilehe avamine või Youtube’ist video vaatamine võib võtta oodatust palju rohkem aega.

Kui Youtube’i videoid vaadatakse palju ja eelistatakse neid HD-kvaliteedis, siis tasub pigem püsiühenduse kiirusi nautida. Oluline on teada ka seda, et osal mobiilse internetiühendusega paketttidel kehtestatakse mahupiirangud.

Mahupiirang tähendab seda, et kui oled internetist faile teatud mahus alla laadinud, siis piiratakse oluliselt internetiühenduse kiirust. Koduse, n-ö kaabliga interneti puhul on kõik paketid piiramatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles