Eesti inflatsioonitempo euroala keskmisest üle 2 korra kiirem

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti inflatsioonitempo on euroala keskmisest ligi kaks korda kiirem: Eestis kerkisid hinnad aastaga ligi 5,2 protsenti, euroalal tervikuna 2,5 protsenti.
Eesti inflatsioonitempo on euroala keskmisest ligi kaks korda kiirem: Eestis kerkisid hinnad aastaga ligi 5,2 protsenti, euroalal tervikuna 2,5 protsenti. Foto: Teet Malsroos

Eesti Pank nimetab täna avaldatud tarbijahinnaindeksi tõusu peamiste põhjustena kõrgeid toormehindu ning kasvavat sisetarbimist. Euroala aasta jooksul keskmiselt 2,5-protsendilist hinnatõusu ületab Eesti aastane 5,2- protsendine inflatsiooninäitaja üle kahe korra.

Tarbijahinnaindeks kasvas juulis võrreldes juuniga 0,5 protsenti ja aastavõrdluses kiirenes inflatsioon 5,2 protsendini. Euroala inflatsioon samas võrdluses seevastu esialgsetel andmetel juulis hoopis aeglustus 2,5 protsendini.

Samuti jättis Euroopa Keskpanga nõukogu neljapäeval eurosüsteemi põhiliste refinantseerimisoperatsioonide pakkumisintressi 1,5 protsendi tasemele.

Eesti Panga hinnangul oli Eesti inflatsioon juulis laiapõhjaline: kallinesid nii toiduained, energia kui ka mitmed teenustegrupid, nimetades hinnataset mõjutavate oluliste teguritena kõrgeid toormehindu ja kasvavat sisetarbimist.

Arenenud tööstusriikides on majandusaktiivsus vähenenud, mistõttu väliskeskkonnast lähtuv inflatsioonisurve nõrgeneb. Samas võib võlakriisiga kaasnev ebakindlus põhjustada täiendavat hinnakõikumist toormeturgudel, hoiatab Eesti Pank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles