Annika Paabut: ootame toiduainete hinna alanemist

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki analüütiku Annika Paabuti hinnangul on tarbijail toidukaupade osas oodata hindade langust ning tarbijahindade tõusu aeglustumist.
Swedbanki analüütiku Annika Paabuti hinnangul on tarbijail toidukaupade osas oodata hindade langust ning tarbijahindade tõusu aeglustumist. Foto: Mihkel Maripuu

Kuna maailmaturul on nii suhkru kui kohvi futuuride hinnad  selle aasta lõikes alanenud, peaks Swedbanki analüütiku Annika Paabuti hinnangul hinnalangus lähiajal jõudma ka tarbijahindadesse.

«Meie ootuste kohaselt peaksid nii toiduainete kui nafta hinnad tarbija jaoks lähiajal langema,» ütles Paabut, kelle sõnul jõuab hinnalangus poehindadesse mõningase viitajaga.

Swedbanki poolt juunis avadatud Balti riikide inflatsionianalüüsis on aga lisaks maailmaturuhindadele välja toodud ka siseriikliku konkurentsi vähesus kui üks  toiduainete kõrgete hindade võimalikke põhjusi.

Paabuti hinnangul peaks halvematel aegadel teenitud kahjum tasa teenitama paremate aegade kasumi kaudu, kuid pikas perspektiivis peaks täieliku konkurentsi olukorras ettevõtete hinnakujundus tootma 0-kasumit. «Aga täielikku konkurentsi reaalses elus ei eksisteeri.»

Swedbanki inflatsioonianalüüsi kohaselt on käesoleval aastal siiski oodata hinnatõusu aeglustumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles