Uurimus: eraldi raha toob peresuhtesse rahulolu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Helena Väljaste magistritööst selgus, et kõige levinumateks peresisese raha jagamise viisideks olid raha täiesti eraldi hoidmine (38,7 %) või osaline jagamine (33,2 %) ja need pered, kus raha hoiti eraldi, olid ka oma suhtega rohkem rahul.


Võrreldes peredega, kus jagati omavahel kogu sissetulek, oldi peredes, kus partnerid hoidsid oma raha eraldi, oma suhtega rohkem rahul, usaldati oma partnerit rohkem ning ei oodatud temalt suuremat panust majapidamistöödesse.

Huvitav on seejuures, et ilma lasteta vastajad eelistasid individuaalsemat rahakäsutust kui lastega vastajad ning paljulapselistes peredes kasutati enam ühiskassa meetodit raha jagamisel.

Kui naised pigem arvasid, et tänapäeval ei tohiks meeste ja naiste käitumine ning rollid millegi poolest erineda, siis meestele pigem meeldib see, kui naised käituvad naiselikult ja tegelevad naiselike asjadega, ja kui mehed käituvad mehelikult ning tegelevad mehelike asjadega.

Mehed pidasid meeste ja naiste kohtlemist ühiskonnas võrdsemaks kui naised ning üldiselt hinnati meeste ja naiste kohtlemist ühiskonnas võrdsemaks siis, kui vastaja sissetulek oli suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles