Soomes saab ravimeid osta ka poest apteegiterminalist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Foto on illustreeriv.
Ravimid. Foto on illustreeriv. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Soome esimene iseteenindus-apteegiterminal pakub kokku 40 käsimüügiravimit, automaat võimaldab uuendada ka retsepte ja tellida vähem kasutatavaid ravimeid, kirjutab vahendab mu.ee YLE uudiseid


Esimene omalaadne apteegiterminal on paigaldatud ühte Kesk-Soome küla Vähänkyrö Merikaarto kauplusesse ning see on piirkonnas ainus koht, kust ravimeid saab.

Ravimite letimüük kaupluses on mujal Soome maakohtades levinud, kuid terminal võimaldab apteegil säilitada täieliku kontrolli ravimite müügi üle. Lisaks pakub apteek samas lisaks telefonitsi võimalust ravimikonsultatsiooniks kogu kaupluse lahtioleku aja jooksul.

«Terminali eeliseks on, et müüjad, kel puudub farmaatsiaalane koolitus, ei pea osalema ravimite müügiprotsessis. Ravimimüük seisab poe muust tegevusest täiesti eraldi,» rääkis Vähänkyrö apteeker Heikki Peura.

Terminalist saab osta ravimeid nii külmetuse, valu, allergia kui ka kõhuhädade raviks. Samas pakutakse ussitõrje rohtusid ka koduloomadele. Samas ei saa siiski kõiki käsimüügiravimeid terminalis müüa, näiteks köhasiirupeid, sest neid võidakse valesti kasutada.

«Valik on koostatud neist ravimitest, mis on apteekides enim küsitud ja teisalt on valitud selliseidki tooteid, mille järgi võib tekkida kiire vajadus õhtuti või nädalavahetuseti, kuigi neid ostetakse ehk vähem,» lisas apteeker.

Kohalikud külaelanikud on apteegiterminali hästi vastu võtnud ja esimese kuuga müüdi selle vahendusel umbes 80 ravimipakendit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles