ERR.ee: seadusemuudatus jättis puudega inimesed toetust ootama

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratastoolid.
Ratastoolid. Foto: Raigo Pajula

Ligi 7000 tööealist puudega inimest peavad muutunud seaduse ja sotsiaalkindlustuse puuduliku infosüsteemi tõttu ootama poolteist kuud oma ainsat elatusallikat - töövõimetuspensioni või sotsiaaltoetust.

Maal rasket lüpsja ametit pidanud, seetõttu tervise kaotanud ja kaks aastat tagasi mehe matnud Ellen Rõnglep peab ennast ja kahte poega toitma kutsekoolis õppivale pojale makstava 2500-kroonise toitjakaotuspensioniga. 3500-kroonist töövõimetuspensioni sai ta viimati septembris, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Sotsiaalkindlustusameti kinnitusel on oktoobrikuuks ettenähtud töövõimetuspensioni väljamaksmine siiski alanud.

Ametist väideti uudistesaatele, et probleemidest teavitati avalikkust aegsasti, pealegi korraldas ameti ekspertiisiosakond maakondades teavituspäevi. Ometi kuulis Ambla valla sotsiaaltöötaja Katre Mägi kõigest nende kuue inimese käest, kes tulid valda abi järele.

Puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse ja riikliku pensionikindlustuse seaduse muudatused hakkasid kehtima 1. oktoobril, sotsiaalminister allkirjastas seaduse rakendamise määruse 23. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles