Suhkru hind tõusis ühe müüja luhtunud lepingu tõttu

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Euroopa Komisjon, põllumajanduse ja maaelu peadirektoraat, Eesti Konjunktuuri Instituut, Eurosta; graafika: Silver Alt

Kuna Eesti suhkrukaubandust kontrollib kaks hulgimüügifirmat, siis piisas vaid ühest luhtunud lepingust, et suhkru hind tõuseks lühikese ajaga peaaegu kaks korda.

«Mullu septembris lõppes meie leping Suedzuckeriga, mis oli kestnud neli aastat ning hoidis hinnad stabiilsena,» ütles ASi Antomin juhatuse liige Kalle Jaarman.

Jaarman lisas, et kuna mullu vähendati kõikjal tootja­kvoote, siis Eesti jaoks Euroopa suurimal suhkruvalmistajal Sued­zuckeril enam magusat ei jätkunud.

«Sama probleemi ees on kõik Euroopa tootjad. Nüüd ostame suhkrut Londonist ja Amsterdami traderite käest. Selle aasta maikuust ei ole ühelgi Euroopa Liidu tootjal enam vaba suhkrut. Praegu müüme siin hoopis Alžeeria suhkrut,» lisas Jaarman.

Segadus Eesti suhkruturul

Samas rõhutas Jaarman, et suhkrumaailmas kestab aasta oktoobrist septembrini, kuid hind on aasta läbi ülimalt volatiilne.

Segadust Eesti suhkruturul võimendas viimatine oodatust tagasihoidlikum suhkrusaak ja globaalselt vähenenud tootmismahud, mille tagajärjel tõusid suhkru maailmaturu hinnad aasta alguses esimest korda ajaloos euroliidu hindadest kõrgemale. Samas on väljastpoolt euroliitu toodud suhkru tollimaks 41 senti kilolt.

Jaarman märkis, et üheks hinnahüppe põhjuseks oli ajakirjanduses maailmaturu hinnaliikumiste kajastamisest üles köetud ostupaanika, mille mõjul poed ootamatult suhkrust tühjaks osteti ja sunniti väiksemat müüki planeerinud kauplusi ostma uut suhkrut sisse hoopis kallimalt.

Kui eelmise aasta juuni alguses maksis suhkrukilo Tallinna tavapoes ligi 84 eurosenti, siis tänavu juba 1,42 eurot. Seega on suhkur aastaga üheks enim kallinenud toidukaubaks tarbija ostukorvis. Samal ajal on näiteks Soomes võimalik suhkrut osta märksa odavamalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles