Lisaks väliskõnedele võivad odavneda ka sõnumid ja andmeside

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui Euroopa Parlament kiidab heaks rändlushindade määruse muutmise eelnõu, alanevad lähiaastatel veelgi Euroopa Liidu siseste

roaming

-kõnede hinnad ning lisaks ka välisriigis viibides saadetud SMS-sõnumite ja andmeside hinnad.


Euroopa kommunikatsiooniministrid toetasid eelnõu, mille kohaselt pikeneb 2010. aastani kehtiv rahvusvaheliste mobiilikõnede piirhindade iga-aastane alanemine kolme aasta võrra, samuti laienevad piirhinnad nüüd ka SMSidele ja andmesidele. Eelnõu läheb edasi Euroopa Parlamenti lugemisele, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Kui 2007. aastal jõustunud ja 2010. aastani kehtiva määrusega kehtestati piirhinnad rändluskõnedele, siis Euroopa Komisjon lootis, et langema hakkavad samaaegselt ka SMS-sõnumite hinnad, kuid seda ei juhtunud.

«Piirhinna kehtestamine SMS-rändluse hulgi- ja jaemüügil on mõistlik, kuna SMS-rändluse hinnad on Euroopas jäänud ebaproportsionaalselt kõrgeks ja langus on olnud pea olematu võrreldes hindadega, mida tarbija maksab sama teenuse eest oma koduriigis,» kommenteeris Eesti esindaja euroliidu liikmesriikide transpordi-, telekommunikatsiooni- ja energeetikanõukogus, majandus-ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

Rändluskõne teenustele piirhindade seadmisega alaneb piirhind 2012. aasta 1. juulini igal aastal keskmiselt 47 sendi võrra aastas 5,32 kroonini minuti eest väljuvatele kõnedele ning sissetulevatele kõnedele 1,56 kroonini.

Selgem arveldamine ja teavitus

Lisaks kohustab eelnõu operaatoreid arveldama sekundipõhiselt, kuna minutipõhine arveldamine tähendab tarbijale varjatud lisakulu. Erand seatakse vaid väljuvatele rändluskõnedele jaemüügil.

Väljuva rändluskõne puhul võib mobiiltelefonioperaator küsida tarbijalt kõnealustustasu, millele järgneb sekundilise täpsusega arveldamine. See võimaldab mobiiltelefoniteenuse osutajal katta kõne alustamisega seotud kulud.

Andmeside rändlusteenuse osutamisel peavad operaatorid eelnõu järgi rändlusteenuse tarbijat teises liikmesriigis alates 1. juulist 2009 teavitama SMSi teel teenuse kasutamise hindadest.

2010. aasta 1. juulist hakkab eelnõu järgi kehtima cut-off (katkestamise) põhimõte, mille kohaselt peab operaator edastama andmeside rändlusteenuse kasutajale teate, kui kliendi kasutatud andmesidemahu arve ühes kuus on ületanud 626 krooni piiri.

Samuti peab operaator katkestama andmeside juhul, kui klient ei ole kinnitanud, et soovib teenust edasi kasutada ka pärast 783-kroonise maksumuse täitumist teenuse eest.

Andmeside rändlusteenusele hulgihindade kehtestamise ja niinimetatud cut-off põhimõtte eesmärk on vältida tarbijaile hinnašokke, kuna andmeside rändlusteenuse hinnad on riigisiseste mobiilsete andmesideteenustega võrreldes kõrged.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles