Soopõhised ravimid muudaks ravi efektiivsemaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Tomson

Meeste ja naiste erinev ainevahetus mõjutab haiguse puhkemist ja kulgu erinevalt, mistõttu oleks vaja luua soopõhiseid ravimeid, näitas värske uuring.


TÜ teadusportaal Novaator vahendatud võrguajakirjas PLoS Genetics avaldatud uuringu tulemused põhinevad enam kui 3300 vabatahtliku vereproovide analüüsil.

Jerzy Adamski juhitud Müncheni terviseteaduste instituudi teadlasterühm mõõtis võetud proovides 131 metaboliidi kontsentratsiooni ning avastas neist 113 puhul märkimisväärseid soopõhiseid erinevusi. Metaboliit on organismis ainevahetuse tagajärjel tekkinud aine.

Bioloogiliselt aktiivsed metaboliidid võivad omada kas soovitud ravimtoimet või olla organismile mürgised.


Adamski sõnul on maailmas mitmeid väga sageli esinevaid sooliste erinevustega haigusi - suhkruhaigus, kopsuvähk, jämesoolevähk ning kilpnäärmevähk. Miks see aga nii on? Vastuse leidmiseks otsustasidki teadlased välja selgitada, mille poolest mehed ja naised ainevahetuse tasandil erinevad.

Adamski sõnul ei arvesta praegune lähenemine haiguste ravile meeste ja naiste ainevahetuslikke erinevusi. Nendega arvestamine võimaldaks aga ravimeid efektiivsemaks muuta.

Sooliste erinevustega arvestamist saaks rakendada ka haiguste diagnoosimisel. Näiteks ei arvesta praegune vanusel, vererõhul, kehamassiindeksil ja glükoositasemel põhinev suhkruhaiguse diagnoosimine sellega, et meestel ja naistel võib esineda erinev diabeedieelne seisund. See on Adamski sõnul aga kõigest jäämäe veepealne osa.

Teadlased jätkavad erinevuste otsimist kogu metaboloomist ehk metaboliitide kogumist. Selleks tuleb neil uurida vähemalt kahte kuni kolme tuhandet metaboliiti. Inimese kehas on üldse ligikaudu 200 000 metaboliiti ning puudub konkreetne meetod nende kõigi üheaegseks tuvastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles