Ministeerium: diabeedihaige peab küsima odavamat ravimit

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteegis tuleb otsida odavamat ravimit.
Apteegis tuleb otsida odavamat ravimit. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Diabeedihaigeid üllatas juulis ravimi Oltar sajaprotsendiline kallinemine, ministeerium põhjendab seda piirhinna langusega ja soovitab küsida teist, odavamat ravimit.


Suhkruhaige Ivar Veskimäe rääkis, et apteeki uue portsu ravimite järele minnes tabas teda ebameeldiv üllatus. Nimelt oli Oltar2, mida ta kogu aega tarbib, kallinenud lausa sada protsenti. «Hinge võtab kinni nii suur hinnatõus,» lausub mees.

Sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juhataja Dagmar Rüütli selgitab, et ravimi Oltar maksumus on patsiendile suurenenud seetõttu, et toimeainele glimepiriid kehtinud piirhind langes alates 1. juulist.

Piirhinna langemise põhjuseks oli asjaolu, et apteekides muutusid kättesaadavaks teise ravimitootja odavamad glimepiriidi sisaldavad ravimid.

Näiteks 30 tabletti 2 mg glimepiriidi sisaldava piirhinna piiresse jääva pakendi (ravimpreparaadi nimetus Meglimid) hind on 5,59 eurot, mis maksab patsiendile 75 protsendi soodustuse korral 2,36 eurot ja 90 protsenti soodustuse korral 1,71 eurot.

Oltar-nimelise ravimpreparaadi samasuguse pakendi hind on 6,78 eurot, mis maksab patsiendile 75 protsendi soodustuse korral 3,46 eurot ning 90 protsendi soodustuse korral 2,79 eurot.

Rüütli kinnitust mööda on mõlemad ravimpreparaadid kvaliteetsed geneerilised ravimid, millest ta soovitab patsiendil valida hinnalt soodsam.

Piirhind on soodustingimustel väljastatavate ravimite loetelusse kantud sama toimeainega ravimite hüvitamise aluseks olev hind, mille kehtestab sotsiaalminister oma määrusega.

Piirhinnad arvutatakse juhul, kui sama toimeainet sisaldavaid registreeritud ravimpreparaate on rohkem kui üks, st et lisaks ühe tootja preparaadile on registreeritud kas üks või mitu sama toimeainet sisaldavat teiste tootjate ravimit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles