Ministeerium läheb kalja teemaga lõpuni

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlletootjate murelaps - Linnuse kali.
Õlletootjate murelaps - Linnuse kali. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Põllumajandusministeeriumis toimunud ümarlaual arutlesid tootjad koos toitumisteadlaste, teiste spetsialistide ja ametnikega selle üle, kas kalja mõiste tuleb meil täpselt paika panna või pole seda vaja teha.


Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles, et kõik said välja öelda oma seisukoha ja need olid väga erinevad. Need, kes toodavad nn traditsioonilist kääritatud kalja, soovivad kalja sellisena määratlemist seadusandlikul tasemel. Need, kes toodavad aga kääritamata kaljamaitselist jooki, ei pea seda vajalikuks ja tahavad, et tarbija otsustaks, kumb etem on.

Seederi sõnul kaldusid arutelul osalenud toitumisteadlased ja ametkondade esindajad regulatsiooni toetama. «Nad soovisid suuremat selgust, et tarbija teaks, mida ta joob. Täna on nii kaljataolised joogid kui kääritatud kali mõlemad müügil sama kalja nime all.»

Ministeerium soovib asjaga kiiresti edasi minna, et sügise jooksul lõpplahenduseni jõuda. Enne konsulteeritakse lisaks siinsetele spetsialistidele veel ka lähiriikide esindajatega, kus kali on juba määratletud, nagu näiteks Leedu, Läti, Poola ja Venemaa.

«Ükskõik milline otsus tuleb, kõik ei jää nagunii rahule,» nentis minister.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles