Toiduspets: 2,12 euroga päevas ära elada – ei kujuta ette!

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartul on läbi aegade eestlastele tühja kõhu korral abiks olnud.
Kartul on läbi aegade eestlastele tühja kõhu korral abiks olnud. Foto: Aldo Luud

Kokandusspetsialisti ja säästlikku toiduvalmistamist õpetava kokaraamatu autori Pille Endeni arvates ei ole Eesti leibkonnauuringus välja toodud kulutustega tervislikult ja mitmekesiselt süüa teha kuigi reaalne.

«Kokku on võimalik hoida küll, kui ise süüa teha ja poes hinda jälgida, » selgitab Enden lisades, et sageli annab suuremat efekti just kilohindade võrdlemine ja lahtiste lettide toodetevalik. «See nõuab aega, teadmist ja kogemust,» ütleb ta.

Endeni 2009. aastal ilmunud «Nutika perenaise kokaraamat» aga sisaldab alla 50 krooni (3,19 euro) jäävaid retsepte vähe. «Säästutoitude piir läheb kuskil 60-70 krooni vahel,» arvab Enden.

Statistikaraamatus ilmunud leibkonnaeelarve uuringus kajastatud keskmiste toidukulutustega, mille järgi keskmine leibkonnaliige kulutab toidule 2,12 eurot päevas, läheb Endeni arvates reaalses elus väga raskeks.

«Niipea kui toit sisaldab liha, läheb hind kohe üles. Võib-olla maal on teised võimalused, aga et kolm söögikorda nende kulutustega katta – ei kujuta ette…» jäi Enden nõutuks.

Siiski seisab statisitikaameti uuringu tulemuste kokkuvõttes, et keskmine Eesti leibkonnaliige kulutab toidule 2,12 eurot päevas. Kolme lapsega paari puhul on ühe leibkonnaliikme päevaseks toidule tehtavaks kulutuseks isegi vähem - vaid 1,6 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles