Üks küsimus: kas töötaja halvenenud tervise tõttu võib töösuhte katkestada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordset küsijat huvitas, kas halvenenud terviseseisund võib olla aluseks töösuhte lõpetamiseks.

Küsimus

Haigestusin tuberkuloosi ja selle ravi on väga pikk. Ilmselt läheb selleks rohkem aega kui kaheksa kuud ning pärast seda ei maksa haigekassa enam haigusrahasid. Tean ka seda, et kui ravi pärast seda aega jätkub, määratakse inimesele ajutine töövõimetus.

Kas see, kui mind tunnistatakse ajutiselt töövõimetus, tähendab, et ma pean töölt lahkuma? Seadus selleks minule teadaolevalt ei sunni, kuid pika haiguse tõttu võib tööandja seda soovida.

Vastab tööinspektor-jurist Heli Ojavee

Tööandja ei saa töötajaga töölepingut lõpetada ainuüksi selle tõttu, et töötaja põeb rasket haigust, kui see ei takista töötajal tööülesannete täitmist.

Töölepingu erakorraline ülesütlemine tööandja poolt on põhjendatud siis, kui töötaja terviseseisundi tõttu töölt äraolek hakkab takistama ja häirima tööd ehk kui see hakkab takistama tööde korraldamist.

Üldiselt on aga kord selline, et pärast haiguslehe lõpetamist arsti poolt tuleb inimesel tööle asuda. Kui inimese tervislik seisund on haiguse tõttu niivõrd palju halvenenud, et ta ei suuda kokkulepitud tööd teha ja sobivamat tööd pole tööandjal asemele anda, siis võib töötaja ise töölepingu erakorraliselt üles öelda.

Samas võib ka tööandja töölepingu erakorraliselt üles öelda, kui töötaja ei ole pikka aega (neli kuud) tulnud toime oma tööülesannete täitmisega terviseseisundi tõttu, mis ei võimalda töösuhet jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles