Tarbijakaitseamet: viiest testitud mänguasjast kaks osutusid ohtlikuks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlik nukukäru.
Ohtlik nukukäru. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseameti tellimusel testitud viiest mänguasjast osutusid kaks ohtlikuks ja ühel avastati puudusi.
 


Kotryna kauplusest Cipollino (Paldiski mnt 102, Tallinn) võeti testimiseks nukukäru no 886A, mis osutus lapsele ohtlikuks. Sellest eraldusid väikesed osad ning sõrm võis takerduda toru otsaavasse ja viga saada.

Lisaks ei vastanud nõuetele lukustusseade ja valitses oht, et lapse pea võib löögi saada. Kuna käru konstruktsioon polnud nõutud tugevusega, võis ka lapse keha muljuda saada.

Osaühingule Kotryna koostati ettekirjutus toote müügilt kõrvaldamiseks ning selle tarbijatelt tagasinõudmiseks.

Kristiine Prismast võeti testimiseks väikelastele mõeldud järelveetav koer. Terviseameti laboris testimise käigus mänguasi purunes ning eraldusid väikesed osad. Seega on mänguasi väikelastele ohtlik.

Prisma Peremarket peatas toote levitamise alates toote testimisele võtmisest ning tulemuste ilmnemisel tagastas mänguasjad maaletoojale, milleks oli OÜ Kirkland.

Pirita Selverist võetud Sport Game viskemäng, mis koosneb kahest krõpsuga kaetud plaadist ja tennisepalli sarnasest pallist, osutus puudusega kaubaks, kuna mänguasjal on ebameeldivalt terav naftasaaduste lõhn.

Toote testimisel terviseameti keemialaboris tuvastati sealt järgmised ained: tolueen, etüülbenseen, ksüleenid, naftaleen. Eraldunud ainete kogused olid küll väikesed, kuid ei saa välistada, et tundlikemal lastel (allergikud, astmaatikud jt) võib mänguasjaga mängimine kutsuda esile tervisehäireid.

Kauplus võttis nimetatud mänguasja müügilt ning tagastas maaletoojale Silasko OÜ. Ka maaletooja lõpetas mänguasja levitamise.

Tarbijakaitseamet soovitab lastele mänguasju ostes järgida pakendile märgitud vanuseskaalat ning valida lelu vastavalt lapse vanusele.

Jälgida tuleks, et mänguasjal oleks CE märgistus. Kindlasti tuleks lugeda müügipakendil olevaid soovitusi ja hoiatusi ning mänguasjaga kaasasolevaid kasutusjuhendeid.

Kindlasti ei sobi väikestele lastele väikseid osi sisaldavad mänguasjad, kuna need võivad sattuda suhu ja laps võib need alla neelata või võivad need sattuda hingamisteedesse.

Soovitusi mänguasjade ostmisel

  • Ärge ostke teravate servade ega äärtega mänguasju.
  • Vaadake hoolikalt, et mänguasja nööbid, silmad, ninad, nöörid, juhtmed ja muud väljaulatuvad osad oleksid tugevalt kinnitatud ja vastupidavad.
  • Veenduge, et mänguasja õmblused ja kinnitused oleksid kvaliteetsed ja vastupidavad.
  • Jälgige, kas sõitmiseks mõeldud mänguasjad on varustatud lihtsalt kasutatava ja ohutu pidurdussüsteemiga.
  • Olge skeptilised kunstmaterjalide suhtes. Kui võimalik, eelistage naturaalseid materjale, sest lapsed on tihti allergilised kunstainete suhtes.
  • Jälgige, et mänguasi ei teeks liiga suurt lärmi, sest tugeva müraga mänguasjad võivad kahjustada kuulmist.
  • Selleks, et mänguasja puudutades ei tekiks lapsel põletuse ega elektrilöögi ohtu, ei tohi mänguasja toiteallika nimipinge ega ühegi teise osa pinge ületada 24 volti.
  • Olge eriti tähelepanelikud, kui ostate mänguasja turult, kioskist või mõnest muust ajutisest müügikohast.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles