Talunik: tuleval nädalal läheb kartulivõtuks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Meiner juurikakäruga.
Kalle Meiner juurikakäruga. Foto: Raigo Pajula

Füüsilisest isikust põllumajandusettevõtjana tegutsev Kalle Meiner valmistub tuleval nädalal koos pere ja sõpradega kartulivõtuks.

Porgand, kapsas ja peet on Meineri sõnul tänavu keskmise saagikusega, mis kartul toob, selgub tuleval nädalal. «Ega kuiv suvi juurikatele hea olnud, aga loodan, et keskmise saagi venitab ehk ikka välja,» lausub ta, osutades kärus olevatele viljadele.

Meiner varustab köögiviljaga kaht kooli ja üht lasteaeda nii Rakveres kui Haljalas. Kord nädalas käib ta müümas ka Tallinnas Lasnamäe turul.

Hind on taluniku sõnul tänavu juurikatel umbes sama mis mullu. «Viimasel ajal ehk juba pisut madalamgi, näiteks kartul on praegu poes odavam,» sõnab ta.

Põhiline kartulisort on Marabell, aga maha sai pandud ka Jõgeva kollast ja Red Baroni nimelist mugulat ning veidi Laurat. Kõik need on kollase viljalihaga, muredad ja sileda pinnaga, nagu inimestele meeldib.

Kartulivõtul on Kalle Meineril abiks pojad Kaarel ja Tanel ning sõbrad-tuttavad, palgajõudu ei kasutata. Küsimusele, kuidas käib tasustamine, vastab Meiner: «Eks kartuli ja sõprusega».

Köögiviljakasvatus tasubki Meineri sõnul ära vaid siis, kui kõik tööd tehakse oma perega ja võõrast tööjõudu ei kasutata. aga eEga investeeringuid sel juhul eriti teha saa.

Põllumaad on talunikul kümme hektarit, aga korraga kasutusel on sellest kolm hektarit, ülejäänu puhkab.

Et paremat hinda saada, tuleb osa juurviljast talveks ladustada ja selle tarvis on plaanis ka hooneid juurde ehitada - ehitusplokidki selle tarvis õue peal hunnikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles