Tarbijakaitse: viiendik kontrollitud ehetest ei vastanud nõuetele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See hõbekett oli kaetud nikliga.
See hõbekett oli kaetud nikliga. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet kontrollis väärismetalltoodete märgistust ja müüginõuetest kinnipidamist 58 korral ning avastas rikkumisi 12 ettevõttes.


Kõik müügiks pakutavad väärismetalltooted peavad omama proovimärgist ja nimemärgist, millest selgub, milline valmistaja või sissevedaja on vastutav väärismetalltoote nõuetele vastavuse eest.

Proovimärgisel näidatud proov ei tohi olla madalam standardproovist ning lubatud ei ole müügiks pakkuda väärismetalltoodet, mis on pinnatud nikliga.

Väärismetalltoodetel oleva märgistuse kontrollimiseks võttis tarbijakaitseamet testimiseks kokku 23 toodet. Testimine viidi läbi ASi Metrosert katselaboris Eesti Proovikojas.

Kontrolli tulemusel selgus, et testimisele saadetud toodetest olid 2 alaproovilised ja 4 toodet pinnatud nikliga.

Samuti selgus, et 52 tootel olid nime- või proovimärgised kantud valu käigus vormilt kopeerimisega, mis ei ole lubatud, kuna märgised tuleb tootele kanda mehaaniliselt või laseriga.

Näiteks olid B.U.D.A.Lifestyle kaupluses Buda (Endla 45, Tallinn) müügil hõbesõrmus ja hõbekõrvarõngad, milledele olid kantud proovimärgised 925, tegelikult selgus ekspertiisiga, et standardi kohaselt oli toodete proov 830, seega olid mõlemad tooted alaproovilised.

OÜ Jemeralda Juveeliäris (Mahtra 1, Tallinn) olid müügil hõbekäekett smaragdidega, hõbekäekett rubiinidega ja hõbekäekett diopsiididega, mis kõik olid pinnatud nikliga.

Ti-Diamonds OÜ kaupluses (Mustakivi tee 13, Tallinn) olid müügil hõbekõrvarõngad ametüstiga, mis samuti olid pinnatud nikliga.

Väärismetalltoodete seaduses sätestatud nõuete rikkumise eest nähakse ette rahatrahv füüsilisele isikule kuni 300 trahviühikut ja juriidilisele isikule kuni 3200 eurot
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles