Ainevahetuse kiirust mõjutavad geenid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Ainevahetuse kiiruse reguleerimise eest näivad vastutavat neli geenivariatsiooni, teatasid Münchenis asuva Helmholtzi keskuse teadlased.

Avastus sillutab teed personaalsele meditsiinile ning tähendab lootuskiirt heaoluühiskondi vaevava tüsedusepideemia vastu võitlemises, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Erinevused ainevahetuse kiiruses teevad mõned inimesed vastuvõtlikumaks näiteks diabeedile ja südame-veresoonkonna haigustele. Samuti on see põhjus, miks dieedipidamine mõnel inimesel sugugi soovitud tulemusi anda ei taha

«Kui teame täpselt, kuidas inimese keha toidust energiat ja organismi ehitamiseks vajalikke aineid omastab, siis oleme leidnud viisi personaalseks lähenemiseks ja seega paremaks raviks,» ütles Karsten Suhre Helmholtzi keskusest Reutersile.

Teadlased uurisid 284 inimese geene ning avastasid, et ainevahetuse kiiruse eest vastutavad neli geenivariatsiooni nimedega FADS1, LIPC, SCAD ja MCAD.

«Tundub, et need geenid mängivad ainevahetuse kiiruse määramises võtmerolli,» sõnas Suhre.

Eriti oluline on avastus tugevalt ainevahetuse kiirusega seotud haiguste ravis. Sellised on näiteks ülekaalulisus ja südamehaigused. Artikkel leitud geenivariatsioonidest ilmus ajakirjas PLoS Genetics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles