Miks koerad muru söövad?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer.
Koer. Foto: SCANPIX

Koertele meeldib süüa heina ja mõned teevad seda lausa iga päev. Õnneks on paljud asjatundjad seisukohal, et selle üle ei pea väga muretsema. Aga miks koerad siis ikkagi muru närivad?


Tänapäeval peavad koerad taimi alternatiivseks toiduallikaks. Enamasti on selleks muru, kuna too on kõige lihtsamini kättesaadav. Ent metsikud koerad söövad ka puuvilju, marju ning teisi taimi, kirjutas petmd.com.

Kuigi koer saab taimedest mitmeid olulisi toitaineid, ei seleta see siiski asjaolu, miks koerad pärast muru söömist oksendavad.

Kõhuhädad

Koer otsib kõhuhädade korral lihtsat lahendust ja muru söömine paistab teda aitavat. Heinakõrre allaneelamine kõditab kurku ja mao limaskesta, mis aga omakorda võib põhjustada oksendamist ja eriti veel juhul, kui hein on korraliku läbinärimise asemel ahnelt alla kugistatud.

Koerad võivad vahel heina ka korralikult läbi närida ja üldse mitte oksendada (hädas koer kipub pigem rohtu kugistama ja siis oksendama). Koerale võib lihtsalt meeldida heina tekstuur või on tal oma tavapärasele toidule vaja lisaks veidi kiudaineid.

Muru sisaldab palju olulisi toitaineid, mida koer võib vajada, eriti kui talle antakse suvalist kaubanduslikku sööki. Kui ilmneb, et koer on hakanud sööma suuremal määral muru või teisi taimi, võiks kaaluda koeratoidule looduslikkude ürtide ja küpsetatud köögiviljade lisamist.

Kuigi heina söömine ei tähenda iseenesest midagi halba, tuleb siiski olla tähelepanelik juhul, kui koer hakkab äkitselt väga suurtes kogustes muru tarbima. See võib olla märk mõnest muust tõsisest haigusest, mida koer omal käel ravida püüab. See probleem võib aga omakorda vajada loomaarsti kiiret sekkumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles