Vaata, mida soovitab ürdiaia perenaine tomatite konserveerimisel

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatid.
Tomatid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Pärnumaa Tamme talu ürdiaia perenaine Heli Viedehof soovitas tomatite purkitegemisel kasutada ühe maitsetaimena basiilikut.


Viedehof rääkis Vikerraadio saates «Huvitaja», et purki tegemisel annab basiilik konservile väga hõrgu maitse.

«Kui te ise kasvatate tomateid, siis tuleks juba kevadel selle peale mõelda, et kasvatada selliseid sorte, mis on kõva viljalihaga, hästi tihked. Tavaliselt on juba ka seemnepaki peal kirjas, et sobivad konserveerimiseks,» selgitas ta.

«Kui tahad terveid tomateid konserveerida, siis pehme viljalihaga ja rohke mahlaga tomatid selleks ei sobi. Nad lähvad purgis lödiseks ja nad on ebameeldivad – lusikaga neid kätte ei saa ja nad lagunevad juba lusika peal purgist võttes ära,» teadis Tamme talu perenaine soovitada.

Tervete tomatite konserveerimiseks õrnas soolalahuses tuleb tomatid eelnevalt koorida – need tuleb kuni minutiks panna kuuma vette, seejärel ära koorida, laduda tomatid purkidesse ja panna juurde basiiliku oksad, või kellele maitseb küüslauguküüs, siis miks mitte ka seda. Lõpuks valada peale keev soolvesi.

«Selline paras – ta ei tohiks olla liiga soolane. Ma ise seda retsepti järgi ei tee, ma teen maitse järgi. See on selline iga perenaise oma maitse, mida ta tahab,» rääkis Viedehof. Äädikat ja suhkrut tema veele ei lisa. Pärast tuleb liitrised purgid veel pastöriseerida – hoida kuni veerand tundi 70-80 kraadises kuumuses.

«Lisaks võib panna ka teisi asju juurde. Võite ka kõik purgid erinevalt teha. Tilliõisikud sobivad hästi, ka petersell. Siis võiks proovida teha mõni purk aed-liivateega, mõni purk punega, või kombineerida neid kokku,» lisas naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles