Haigekassa pooldab perearstide dividendide maksustamist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Habicht.
Triin Habicht. Foto: Toomas Huik

Olukord, kus perearstid saavad enamiku oma rahast haigekassalt ning osa neist võtab välja kopsakaid dividende, seejuures sotsiaalmaksu maksmata, peaks haigekassa hinnangul muutuma. 

Haigekassa tervishoiuosakonna juhataja Triin Habichti sõnul tuleneb antud olukord eelkõige Eesti maksusüsteemist, mitte meie tervishoiu korraldusest. «Haigekassa toetab füüsilisele isikule makstavate dividendide maksustamist sotsiaalmaksuga, sõltumata tegevusalast,» märkis ta.

Sama ettepanek mainiti ära ka juba mullu avaldatud analüüsis «Võimalused Eesti tervisesüsteemi rahalise jätkusuutlikkuse tagamiseks». Analüüsis toodud arutluskohtade järgi võib dividende vaadelda kui töötasu ning seega peaks neilt maksma ka sotsiaalmaksu. Seda eelkõige juhtudel, kui ainuomanikust ettevõtjad maksavad endale dividende, kuid ei maksa palka või maksavad maksude vältimiseks väga madalat palka.

Küsimusele kuidas on üldse võimalik, et haigekassalt kindlalt määratletud otstarveteks raha saavad perearstid kasumit teenivad, vastas Habicht, et selle taga on keskmistest eeldatavatest kuludest lähtuv rahastamismudel.

«/…/ reaalses elus võivad perearstide lõikes kulud erineda. Milliseks täpselt kujunevad ühe või teise perearstikeskuse kulud ning selle tulemusena tekkiv kasum, on nende asutuste kulude juhtimise tulemus,» ütles ta.

Näiteks tõi Habicht baasraha arvestuse. Selle puhul lähtutakse nõudest, et perearsti kasutada peab olema 48-56 ruutmeetri suurune pind. Keskmiseks pinnaks on selle vahemiku puhul 52 ruutmeetrit. Samuti on kulude arvestuse aluseks perearstide seltsiga kokkuleppeliselt võetud eeldus, et ühele ruutmeetrile kulub 11,38 eurot kuus. See summa sisaldab siis nii rendi-, remondi- kui ka kommunaalkulusid.

«Kui perearsti pinnakulud on sellest suuremad, siis peab ta suutma leida muude kulude kokkuhoiu arvelt võimaluse neid kulusid katta. Vastupidisel juhul saab ta aga kasutada säästetud summat muuks otstarbeks,» selgitas haigekassa esindaja.

Veel lisas Habicht, et dividendide maksmine on ettevõtete puhul lubatud tegevus ja haigekassal pole õigust sekkuda perearstide majandustegevusse ning seda kontrollida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles