Sportimisel tubaka kasutamine võib parandada sooritusvõimet

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuusktubakas.
Nuusktubakas. Foto: Mihkel-Markus Mikk / Õhtuleht

Tartu ülikooli psühhofüsioloogia osakonna juhataja ja psühhofarmakoloog Jaanus Harro sõnul on nikotiin psühhostimulaator ning kõik stimuleerivad ained annavad mingi võimaluse, et sportimisel võib neid kasutades sooritusvõime paremaks minna.


«Suitsetamine ja nikotiin on spordis kaks eraldi asja. Tubakat suitsetatakse küll selleks, et saada nikotiini ja nikotiin on närvierguti, kuid suitsetamine halvendab hingamistalitlust ja tippsportlased suitsetama ei kipu,» selgitas ta ning lisas, et sportlased on hakanud kasutama pigem suitsuta nikotiinipreparaate nagu närimistubakas või nuusktubakas.

«Ma ei tea, et oleks teaduslikult korrektset uuringut, mis ütleks, et tast oleks spordisituatsioonis kasu,» selgitas Harro ning lisas, et väga sageli kasutatakse spordis paljusid selliseid asju, mille puhul uuringut ei olegi. Selliste uuringute tegemiseks on vaja eetikakomitee luba ning luba pole võimalik saada, kui uuring pole piisavalt põhjendatud. Kuna selliseid uuringuid tihtipeale üldse ei ole, siis Harro sõnul sportlased ja nende meeskonnad pigem proovivad katse-eksituse meetodil.

«Ma ei ole sporditeadlane, vaid psühhofarmakoloog, ja ei ole huvi tundnud, kas keegi on eksperimenteerinud selle kasulikkuse üle. Peavooluteaduses pole sellest kirjutatud, kuid raske on ka ette kujutada eetikakomitee nõusoleku saamist sellise uuringu jaoks, » lisas ta.

Harro sõnul on uuritud aga nikotiini, tõenäoliselt peamiselt suitsuta tubaka kasutamise levimust elukutseliste sportlaste hulgas ning tuleb välja, et see on küllaltki levinud: «See on ühes äsjases uurimuses 15 protsenti, aga eriti kõnekas on tõsiasi, et erinevused spordialade kaupa on suured ning levimus ületas veerandi uuritavatest näiteks ameerika jalgpalli, jäähoki, maadluse, ragbi, võimlemise ja suusatamise puhul. Sellest kokku järeldub, et sportlased vähemalt proovivad nikotiiniga sooritusvõimet parandada, olgu sellest siis kasu või mitte.»

Harro nentis, et kuna üldiselt sportlased ei suitseta, siis see 15 protsenti näitab, et huvi on tekkinud ja tubaka tarbijaid pole seega ilmselt vähe. Kui mõne valdkonna sportlaste seas polnud uuringu järgi tubakakatarvitajaid pea üldse, siis mõnel alal kasutatakse tubakat tunduvalt rohkem.

«Kas neil on sellest kasu või mitte, seda me ei tea,» möönis psühhofarmakoloog lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles