Ära mängi jaanalindu, otsi probleemile lahendust kohe

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Kui teil pole mingil põhjusel võimalik arvet tasuda, tuleks selle esitajaga juba enne maksetähtaega ühendust võtta. Spetsialisti meelest seisneb suurim probleem tihti selles, et raskesse  majandusolukorda sattunu ei taha harjumusi muuta ja elab üle oma võimete.




Võrreldes eelmise aastaga on nõuete maht, mis võlausaldajad on inkassofirmasse Lindorf Eesti AS sissenõudmiseks esitanud, kasvanud veerandi võrra. «Näeme oma töös iga päev peresid, kus vanematel pole tööd ja elatakse vaid lapsetoetusest,» ütles Lindorf Eesti ASi juhataja Kadrian Jagund.

Kui raha napib, tuleks kaaluda näiteks auto vahetamist väiksema vastu või liikuda üldse ühissõidukitega.

Maksa saja krooni kaupa

«Vahel on need muudatused ajutised, aga vahel võib ajutisus kesta mõne aasta,» tõdes Jagund. «Pahatihti on probleem aga selles, et raskesse majandusolukorda sattudes ei taheta harjumusi muuta ja elatakse üle oma võimete.»

Kui näete, et teil pole mingil põhjusel võimalik arvet tasuda, tuleks selle esitajaga juba enne maksetähtaega ühendust võtta.

Kui näitate üles soovi arve tasuda, võimaldab selle esitanud firma suure tõenäosusega kas maksetähtaega pikendada või makset osadeks jagada.

Inimene peab näitama, et ei kavatse maksmisest hoiduda, ja maksma esialgu kas või saja krooni kaupa, rõhutas Jagund.

Raskuste tekkides tuleks vähemalt mõnda aega leppida, et ei saa teha oma unistuste tööd ja võtta vastu iga võimalik tööots. Jagundi sõnul peidavad paljud inimesed pea jaanalinnu kombel liiva alla ja mõtlevad, et küll see liivatorm üle läheb – aga ei lähe, tuleb tagasi ja veel hullemana.

ASis Eesti Energia lähtutakse võlgnikega suhtlemisel jaeäri kommunikatsioonijuhi Kristjan Hamburgi sõnul elektrituru seadusest, kus võla nõudmise protsess kuni elektri väljalülitamiseni on täpselt kirjas.

Viimane variant inkasso

Kui klient pole kümne päeva jooksul pärast tasumise tähtaega arvet maksnud,  saadetakse talle meeldetuletus.

Kui ta sellele ei reageeri, saadetakse talle teade elektrivarustuse sulgemisest. Kui 18 päeva jooksul arvet ikkagi ei tasuta, lülitatakse elekter välja.

 «Elektri väljalülitamisel ja teadete saatmisel lähtume ka kliendi senisest maksedistsipliinist ja elektrienergia kogustest, mida ta tarbib,» ütles Hamburg. «Elektri eest võlgu olevate eraisikute arvu olulist suurenemist pole märgata.»

EMT krediidihalduse osakonna juhtivkonsultandi Martin Kauba sõnul on neil võlgnike arv  veidi kasvanud, kuid enamik makseraskustest on siiski  ajutise iseloomuga.

Võlgnevuse tekkimisel lõpetab EMT kliendile teenuse andmise ja pakub võimalust  tasuda võlgnevus maksegraafiku alusel. Sanktsiooniks on veel võlgnevuselt viivise arvestus ning pikaajaliste võlgnevuste info edastatakse maksehäireregistrisse.

Inkassofirma menetlusse antakse võlgnevused alles siis, kui EMT-sisene võlahaldustegevus pole vilja kandnud.

Kuidas toimida makseraskustes?

•    Võta ühendust võlausaldajaga ja uuri, millised lahendused on võimalikud.
•    Vaata oma tulud-kulud üle ja võimalusel vähendada kulutusi.
•    Pane müüki vara, ilma milleta saad hakkama (näiteks kui kodus on kaks telekat, võiks ühe maha müüa jne).
•    Kui oled töötu, tegele aktiivselt töö otsimisega.
Allikas: AS Julianus Inkasso

Tänavaküsitlus

Kui teie majanduslik järg peaks kehvemaks muutuma, kas teid võib tabada siis nn jaanalinnu sündroom?

Rasmus Kuklane (25)
hulgimüüja

Ma arvan, et jaanalinnu sündroom annab lumepalliefekti, mis lõppkokkuvõttes tabab suure pallina. Sellepärast on majanduslike raskuste korral pigem mõttekas otsida ühekordset finantsabi lähedastelt. Töövalikus teen ma kogu aeg järeleandmisi – sissetulek on kõige olulisem.

Kaire Areng (34)
eraettevõtja

Mina praegu tööl ei käi, otsin tööd. Mees käib tööl, aga meil on perel oma väike turismitalu.  Püüame firma kaudu oma majandusseisu paranda. Selle isetegemise peale panustame ja päris nälga ehk ei jää.

Margus Liivanurm (37)
tee-ehitustööline

Edasi tuleb minna. Küllap üritaksin leida kompromisse nendega, kellele ma arveid maksma peaksin. Rahulikult tuleb võtta, nagunii läheb paremaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles