Libedaga aitavad liiv, kruus ja jääsulatajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levinum libeduse tõrjevahend on liiv.
Levinum libeduse tõrjevahend on liiv. Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Õige talveaeg on alles tulemas, ühes sellega lumi, jää ja libedus teedel ning tänavatel. Tuntud vahend libeduse tõrjumiseks on liiv. Ent kaubandusettevõtted pakuvad talvemurede leevendamiseks üht-teist veelgi.



OÜ Valga Teed keskkonnaspetsialisti Raivo Püvi sõnul müüb firma asutustele ja eraisikutele nii looduslikku kui purustatud kruusa, killustikku, sõelutud ja kuivatatud liiva ning sõelmeid, kirjutab Valgamaalane.

«Tonni hind algab veidi enam kui sajast kroonist ning küünib umbes kahe ja poolesaja kroonini, olenevalt materjalist ja selle töötlusastmest,» rääkis Püvi. «Hinnad sisaldavad käibemaksu ja ühtlasi on arvestatud laadimist autole.»

Kauplus müüb ka killustikku

Bauhofi Valga kaupluse aia- ja koduosakond pakub libedusetõrje kivi, jääsulatajat, poe üldehituse osakonnast on võimalik saada liiva.

«Libedusetõrje kivi, mille tooraineks on 2- kuni 6-millimeetrine killustik, on müügil 20kg pakendites, tänasest kehtima hakkav soodushinna järgi maksab kott 119 krooni,» kõneles Valga Bauhofi aia- ja koduosakonna müügiesindaja Ülle Niilus-Ahlqvist.

«Toode on raputamiseks talviselt libedatele pindadele, ent sobib suurepäraselt ka aia ja muru olukorra parandamiseks.»

Jääsulatajat müüakse 5-kilogrammistes pakendites hinnaga 135 krooni pakend. Niilus-Ahlqvisti sõnul on see ette nähtud kiireks jää ja lume sulatamiseks.

«Tootes sisalduv inhibiitor vähendab korrosiooni teket. Hallikasvalgetest kristallidest sulatajat tuleb ühtlaselt puistata töödeldavale pinnale, kuid pärast kasutamist pesta hoolikalt käsi ning hoida toodet hermeetiliselt suletud pakendis.»

Jääsulataja on tõhus vahend

Kaupluse Ehituse ABC juhataja Ingrid Liivak nimetas hea talvise abivahendina jääsulatajat Icemelt, mida müüakse 18-, 10- ja kahekilogrammistes pakendites.

«Seda toodet saab klient omandada kottides või ämbritega ja on ka pakkuda väike-plastpakendeid, mida on hõlbus autosse panna,» rääkis ta.

«Icemelt ei tekita roostet, ei kahjusta jalanõusid, nagu näiteks sool tänavatel, ja on loodussõbralik. Toode ei sisalda raskemetalle ega teisi inimestele ja loomadele kahjulikke lisandeid ning toimib kuni 20-kraadise külma puhul 100-protsendilise tõhususega.»

Liivak lisas, et muidugi on inimesi, kellele meeldib hoopis liiva või kergkruusa kasutada ning on ka selge, et teatud olukorras on liiv või kruus palju tõhusamad kui mis tahes muud jääsulatajad.

«Mõlemad on olemas ka meie kaupluses: liiv 25- ja 40-kilogrammistes ja kergkruus 50-liitristes kottides,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles