Kuidas õpetada koera ujuma?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera tuleb ujuma õpetada rahulikult ja samm-sammult.
Koera tuleb ujuma õpetada rahulikult ja samm-sammult. Foto: SCANPIX

Kõik koerad ei oska loomupäraselt ujuda, mis tähendab, et neid tuleb õpetada. Mõned liigid, nagu buldog, ei suuda üldse ujuda ning vajuvad koheselt põhja, kui nad ilma päästevestita vette visata.


Koertel, kes ei oska ujuda, tuleks paadiga vee peal olles hoida seljas päästevesti ning kaldal olles ei tohiks neid rihma otsast lahti lasta enne, kuniks nad on ära õppinud iseseisva ujumise ning tulevad alati kutsumise peale tagasi, kirjutas petmd.com.

Mitte kunagi ei tohi koera jätta vette järelvalveta, isegi mitte minutiks. Ja jumala eest ärge visake esimesel ujumiskorral oma koera otse vette. See vaid hirmutab teda ning ta ei pruugi enam kunagi tahta ujuda.

Alusta aeglaselt

Ujuma õpetamist tuleks alustada madalas vees, kus on võimalik oma lemmiku kõrval kõndida. Kasuta vajadusel päästevesti, kinnita rihm ning jaluta rahulikult vette, lastes koeral harjuda märgade käppadega.

Kui loom on tõrges, võta kaasa mänguasi või paar maiust, et teda kaugemale vette juhtida. Kasuta positiivset hääletooni ning vette tulemise korral ohtraid kiidusõnu. Lõpuks juhi koer nii sügavale, et ta peab hakkama pinnal püsimiseks käppadega ujuma. Selles etapis võid vajadusel oma käe toetuseks koera kõhu alla lükata. See annab koerale stiimuli hakata sõudma ka oma tagumiste jalgadega.

Koer peaks ujumiseks kasutama nii esimesi kui ka tagumisi käppi, et mitte liialt kiiresti väsida ning võimalikult vähe vett pritsida. Toeta teda seni, kuni koer tunneb ennast vees mugavalt ning kasutab ujumiseks kõiki käppi. Kui koer tundub sattuvat paanikasse, mine tagasi madalamasse vette ja lase tal maha rahuneda, enne kui uuesti üritate.

Ujumisjärgne rituaal

Kui õppetund saab läbi ja koer on vaja näiteks paadist välja juhtida, tuleb talle näidata, kuidas oleks seda kõige õigem ja parem teha, et ta oskaks seda ka järgmistel kordadel. Karvadesse kinni jäänud sodi võiks puhta veega maha pesta.

Lõpetuseks kiida koera korralikult, väljendades seda nii verbaalselt kui ka füüsiliselt. Lisaks võib anda mõne maiuse. Selline käitumine aitab koeral seostada ujumist kui millegi toreda ja positiivsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles