Lapsi saab internetis ohtude eest kaitsta

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Suvi sai otsa, lapsed tulid linna tagasi ja laste ohutus internetis tõusis jälle esiplaanile. Kaspersky Labi ekspertide sõnul saab  lapsi internetis varitsevate ohtude eest edukalt kaitsta.
 


Internet annab lapsele väga head võimalused suhtluseks ja arenguks, kuid elu internetis võib olla täis ebameeldivaid ootamatusi, juhul kui lapsevanemad selle probleemiga õigeaegselt ei tegele.

Veebis surfamine, sotsiaalvõrgustikud, kiirsuhtlusprogrammid ning isegi e-post kätkevad väikestele kasutajatele palju ohtusid.

Kasutajanimesid ja paroole varastavad libaveebilehed, täiskasvanutele mõeldud sisu otsingutulemustes, rämpspost, kahtlased lingid ning ettepanekud jututubades ja sotsiaalvõrkudes on vaid väike osa neist
ohtudest.

Eelkõige tuleb lapsele õigel ajal selgitada internetis surfamise elemetaarseid ohutusreegleid. Laps peab teadma, et:

  • internetis ei tohi avalikult levitada või võõrastele jagada oma kontaktinfot,
  • internetis ei tohi klikata tundmatutelt saatjatelt saadud linkidele,
  • internetis ei maksa tähelepanu pöörata tasuta kingituste või lihtsa teenistuse pakkumistele.

Lapsevanemad peaksid teadma, et populaarsetel otsisüsteemidel ja e-postiteenustel on
olemas spetsiaalsed kaitsefunktsioonid, mida saab iseseisvalt hõlpsasti seadistada.

Enamasti on populaarsetes otsisüsteemides olemas funktsioon «Ohutu otsing», mis pakub võimaluse tulemustest välja filtreerida kahtlase sisuga veebilehed.

Selle funktsiooni aktiveerimisel filtreerivad otsingusüsteemid tulemustest peale veebilehtede ka pilte. E-posti teenustes saab seadistada spetsiaalsed filtrid, et blokeerida kõik etteantud parameetreid või sõnu sisaldavad kirjad.

«Otsisüsteemidesse ja e-postiteenustesse sisseehitatud lahenduste kasutamine ja ohutusalane instrueerimine on vaid esimeseks tõsiseks sammuks lapse kaitsel interneti negatiivsete mõjude eest,» selgitas Kaspersky Labis veebisisu analüüsiva grupi juht Konstantin Ignatjev.

Vanemakontrolli moodul pakub soovimatu veebisisu filtreerimis-ja ohutu otsingu funktsioone, võimaluse blokeerida lapse juurdepääs konkreetsetele veebilehtedele ja täiskasvanutele mõeldud gruppidele sotsiaalvõrkudes ning andmepüügi-ja pornolehtedele, samuti kaitset rämpsposti eest. Seetõttu tuleks kontrollida sellise mooduli olemasolu viirustõrjeprogrammis ja selle seadistusi.

Kõikide ohutusnõuete kooslus võimaldab spetsialistide väitel mitmeid kordi suurendada lapse ohutust
internetis, piirata ta juurdepääs soovimatule veebisisule ja vähendada arvuti nakatumisriski.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles