Saksamaal korjatakse Iiri sealiha turult

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri sealihatooted korjatakse lettidelt.
Iiri sealihatooted korjatakse lettidelt. Foto: AFP / Scanpix

Saksamaa võimud andsid ettevaatusabinõuna täna korralduse korjata turult kõik Iiri sealihatooted kartuses, et neis võib sisalduda liiga suures koguses mürgist dioksiini.



Iirimaal teatati viimaste kuude sealihatoodete lettidelt ärakorjamisest juba eile pärast seda, kui neist oli leitud lubatust kuni paarsada korda enam toksiini, mis võis hukatud sigade organismi sattuda toiduseguga. Sealne veterinaaramet soovitas eile vältida kohaliku sealiha ja peekoni söömist, kuni saaste ulatus on välja selgitatud, vahendas AFP.

Berliinis üritatakse praegu välja selgitada, kui palju sealiha Iirimaalt riiki on imporditud. Selleks on ühendust võetud kõigi liidumaade vastavate ametnikega. Sakslased on ühed suuremad sealihasööjad Euroopas, ent suurem osa sellest veetakse sisse naaberriikidest Hollandist ja Taanist.

Euroopa Komisjon teatas täna, et jälgib toimuvat samuti väga tähelepanelikult ning kutsus ühenduse toidukvaliteedi eksperte omavahel infot vahetama. Täna tehakse seda telefonitsi, teisipäeval aga korraldatakse nõupidamine nende riikide esindajatele, kuhu rikutud liha võib olla eksporditud.

Esialgu veel täit pilti dioksiini levikust sigade seas ei ole, kuid senistel andmetel on mürgine toidusegu sattunud kümnesse sigalasse, kus kasvatatakse umbes kümme protsenti Iirimaa sigadest. Lisaks on sama toidusegu saadetud ka mõnele lihakarjale. Probleem ulatub ilmselt tagasi septembrisse.

Euroopa Komisjoni teates kinnitatakse, et lühiajaline tugev kokkupuude dioksiiniga, mida peetakse vähitekitajaks, ei tohiks mõjuda organismile halvasti ja oht tekib vaid siis, kui kokkupuude selle ainega on pikaajaline ja tugev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles